A háború miatt menekülnie kellett, azonban hamarosan már nem kell hajléktalanként élnie annak az ukrán nőnek, akinek 17 éves fia a Minecraft nevű játékban üzemeltetett szerverét eladva vásárol házat neki. A filmbe illő történethez még csak hatalmas befektetés sem kellett, a fiú kevesebb mint félmillió forintnak megfelelő angol fontból indította el barátaival a vállalkozását.

A már több mint egy éve tartó orosz–ukrán fegyveres konfliktus – ahogyan azt Magyarországon is érzékelhettük –, több millió ukrán embert késztetett arra, hogy otthonát hátrahagyva egy másik országban kezdjen új életet, sokszor elegendő pénz nélkül. Az ilyen vészterhes időkben talán egyik fiatal gondolatai sem valamely videójáték körül forognak, egy 17 éves ukrán fiú most mégis rácáfolt arra, hogy a játékkal töltött hosszú órák csak kidobott időt jelenthetnek. 

Ahogyan a legtöbb játék, úgy sok tinédzser számára a Minecraft is csak hobbi marad, és a szülők sem nézik általában jó szemmel, ha a fiatalok a tankönyvek helyett inkább a kontrollert és az egeret veszik a kezükbe.

Igen ám, de a sztereotípiák ellenére léteznek videójátékokkal kapcsolatos sikersztorik is, legutóbb

egy ukrán iskolás fiú játék iránti szeretete vezetett odáig, hogy most megengedheti magának, hogy egy házat vegyen az ukrajnai háború miatt hajléktalanná vált édesanyjának.

A skóciai Lomond School tanulója, Makszim Gavrilenko jelentős összeget keresett azzal, hogy eladta a hálószobájából irányított szerverét, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a világ minden tájáról csatlakozzanak a játékhoz, és együtt játszhassanak a barátaikkal.

A 17 éves, már 2021 óta a skóciai oktatási intézmény kollégiumában élő fiú érthetően büszke arra, hogy hobbijának köszönhetően segíteni tud az orosz–ukrán konfliktus miatt nehéz helyzetbe került édesanyján. 

Nagyon büszke vagyok arra, hogy szenvedélyemet nyereséges vállalkozássá tudtam alakítani, és azt tervezem, hogy mindenben segítem az édesanyámat, amiben csak szüksége van rá. A háború következtében kénytelen volt elmenekülni otthonról, így hajléktalanná vált, ezért ha veszek neki egy házat, elmondhatom, hogy megérte a Minecraft-projektbe hosszú órákat ölni 

– idézi a fiút az Independent. 

Gavrilenko édesanyja jelenleg Portugáliában tartózkodik, ahol barátoknál húzta meg magát, azonban szeretne Skóciában tanuló fiához közelebb élni, anyagi helyzete miatt viszont ezt nem engedhette volna meg magának. 

Eközben a fiú többi rokona továbbra is a háborúval sújtott országban tartózkodik. Nagyszülei nem hagyják el Kijevet, mert egész életüket ott élték le, nővére pedig amiatt maradt az országban, mert férjét besorozták, és a közelében szeretne lenni.

Kevesebb mint félmillió forintos befektetésből lett meg a ház 

És hogy mégis honnan indult a végül otthont teremtő ötlet? A vállalkozásra még csak nem is lehet azt mondani, hogy már régóta pénzt hajt a diák malmára, ugyanis Gavrilenko sikerét azután érte csak el, hogy 2021-ben Ukrajnából Skóciába költözött. Ekkor vásárolt 1000 fontért (429 ezer forintért) egy keveset használt Minecraft-szervert, amin a következő években két barátjával olyan változtatásokat hajtottak végre, amelyek az azt használó játékosok számának óriási növekedését eredményezték – ezzel együtt pedig a hirdetők is elkezdték megrohamozni a fiatalok vállalkozását, amelynek értéke sokszorosára nőtt. 

A videójátékcégre nagyobb vállalatok és vállalkozók is felfigyeltek, így

az első ajánlatok is hamarosan megérkeztek a szerverre, amelyek közül az egyik visszautasíthatatlannak bizonyult, és végül idén májusban elfogadták azt.

Pedig a fiú és barátai remélni sem merték, hogy a szerverbiznisz ekkora hasznot hoz majd, és a vállalkozásuk ennyire sikeres lesz.

Soha nem gondoltuk volna, hogy ez életképes üzleti lehetőséggé válik, de a műszaki területen dolgozó bátyám és az iskola útmutatásai arra ösztönöztek, hogy vizsgáljam meg a lehetőségeket, hátha valami nagyobb volumenű dolog is kihozható ebből az egészből

– mondta Makszim Gavrilenko.

Első üzleti sikere után a 17 éves ukrán fiú egyetemen szeretné tovább bővíteni tudását, emiatt az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon található egyetemek közül a legnevesebbekre jelentkezett.

Az egyetemen műszaki tudásának bővítése mellett az üzleti élet fortélyait is megtanulná.

A játék iránti szenvedélyem mellett nagyon élveztem projektünk vállalkozói oldalát is, és a világ legjobb egyetemeire jelentkeztem, hogy üzleti menedzsmentet tanuljak

– tette hozzá a fiú, akinek szándékait jelenlegi iskolájának igazgatója is támogatja, akinek nincs kétsége afelől, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Makszim Gavrilenko üzleti sikereiről hallhatunk. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *