A legtöbb ember futott már össze olyan tartalommal, ami azt hivatott bebizonyítani, hogy az időutazás igenis létezik. Ugyan az összeesküvés-elméletek pillanatok alatt cáfolhatók, az alább bemutatott példákon felbuzdulva egyesek mégis elszántan hirdetik, hogy az ókori görögök is használtak már laptopot, vagy hogy a 17. században már hordtak Nike cipőket.

Időről időre egyre többen látják bizonyítottnak az időutazás létezését, temérdek alkalommal hivatkoztak már egy-egy videófelvételre vagy képre az összeesküvés-elméletek hívei, a legjobb tudásunk szerint azonban ilyen szintű vándorlás az időben továbbra sem lehetséges. 

Ennek ellenére is szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne kerülnének elő olyan bizonyítéknak vélt képek, festmények, műtárgyak, amelyeknek köszönhetően az  élénkebb fantáziával megáldott személyek egyből időutazást kiálthatnak. 

Így volt ez most is, miután a Londonban található brit Nemzeti Arcképtár egyik, 17. századból származó festményén egy Nike cipőt véltek felfedezni, a találgatások pedig, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, azonnal beindultak.

Az ominózus képet, az állítólagos sneaker-fanatikus fiú portréját Ferdinand Bol holland mester festette még az 1600-as években, amelyen egy nyolcéves fiú látható az előtérben, amint egy serleget tart, miközben másik kezét a csípőjén támasztja. A gyerek korabeli ruhát visel fekete kabáttal és köpennyel, fehér fodros ujjú inget, gesztenyebarna zoknit és fekete csizmát.

Azaz csak egyesek szerint, ugyanis

a portrén mások sokkal inkább egy fehér Nike pipával ellátott cipőt vélnek felfedezni a fiú bal lábfejének belsejénél. 

Ez önmagában természetesen meglehetősen lehetetlen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Nike-t 1964-ben alapították, és a portrét 300 évvel korábban festették, egyesek mégis úgy vélik, hogy a fiú vagy időutazó volt, vagy pedig a márkára jellemző logót már jóval korábban használták cipőkön, mint az eddig tudtuk – írja az Independent. 

A legvalószínűbb mégis az, hogy a fehér pipára hasonlító folt a cipő hibáját próbálta ábrázolni a képen, vagy a festmény veszített a színek élénkségéből a hosszú évek alatt, egy biztos: nem ez az első eset, hogy egy képzőművészeti alkotás kapcsán merül fel az időutazás témaköre.

iPhone-t és laptopot is kiszúrtak már

Ahogyan a sportcipőnek nézett csizma, úgy korábban egyéb ábrázolások is több műértőt, vagy kevésbé szakavatott szemet megtévesztettek már. 

Ilyen volt egy nemrég szintén komolyabb médiavisszhangot keltő ókori görög szobor is, amelyen egy szintén modern kori eszközt véltek felfedezni:

egy laptopot. 

A trónoló nő sírja, kísérővel című alkotás egy 37 hüvelykes márványszobor, amelyet Kr.e. 1000 körül készítettek, és egy nőt ábrázol, amint kinyit egy laptopszerű tárgyat, amint azt egy kísérő feltartja. Az elem két, 90 fokos szögben nyitott felülettel rendelkezik, amelyek valóban egy kinyitott, hordozható számítógépre emlékeztetnek.

A Getty Collection szerint azonban van egy ésszerű magyarázat is a laptop szerű tárgyra: állításuk szerint a szobron ábrázol tárgy egy doboz, amelyet az ókori görögök a temetkezéshez használtak.

Azoknak persze, akik szerint már az ókori görögök is laptopot használtak, az sem számít különlegesnek, hogy

egy 1937-es festményen iPhone-t véltek felfedezni.

A Mr. Pynchon and the Settling of Springfield című festményt Umberto Romano olasz művész készítette, a képen a massachusettsi Springfield betelepítését és a város alapítóját, William Pynchont ábrázolja. Ez mind érdekes dolog már önmagában is, de ami igazán felkelti a figyelmet a festmény kapcsán, az az, hogy a képen látható amerikai indián férfi láthatóan olyan üzenettel találkozott, amely meglepte – és itt most nem füstjelekről, vagy postagalamb által hozott levélről beszélünk.

A férfi kezében ugyanis egy olyan tárgy látható, amely leginkább egy okostelefonra hasonlít, a férfi testtartása és kifejezései pedig csak ráerősítenek arra a felvetésre, miszerint a telefonján épp olyan üzenetet kapott, ami nem igazán az ínyére való.

A Mr. Pynchon-festmény okostelefonnak látszó eszköze a szakértők szerint egy kézi tükör lehet, amely népszerű kereskedelmi cikk volt abban az időben. De mindez valószínűleg nem akadályozza meg azt, hogy hamarosan Teslákat és AirPodsokat is jó eséllyel kiszúrjanak majd évszázadokkal ezelőtti falfestményeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *