Az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok még mindig nem tudták pontosan meghatározni, hogy mi volt az elmúlt napokban lelőtt három azonosítatlan repülő tárgy feladata, de semmi jel nem utal arra, hogy ezeket Kína küldte volna megfigyelési céllal az amerikai és a kanadai légtérbe. Erről Joe Biden amerikai elnök beszélt magyar idő szerint csütörtök este.

„A nemzetbiztonsági szerveink még most is vizsgálják a három esetet. Napi szinten jelentenek nekem, és ez így is marad, én pedig továbbadom az információkat a Kongresszusnak. Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mi volt ez a három objektum, de most semmi nem utal arra, hogy közük volt Kína kémléggömb-programjához, vagy arra, hogy bármelyik másik ország megfigyelési célú eszközei lettek volna. A nemzetbiztonsági közösség álláspontja most az, hogy valószínűleg magánvállalatok hőlégballonjairól van szó” – fogalmazott Biden.

Fontos leszögezni, hogy az elnök szavai nem vonatkoznak az elsőként lelőtt léggömbre, ezt ugyanis továbbra is kínai kémeszközként kezeli az amerikai vezetés. A február 4-én megsemmisített hőlégballon darabjait kedden találták meg az Atlanti-óceánban, állítólag egy nagyjából 10 méter átmérőjű antenna is volt rajta.

Azt már eddig is lehetett sejteni, hogy az elsőt követő három másik repülő tárgyat nem Kína küldte. Ezek közül kettőt az Egyesült Államok, egyet pedig Kanada felett lőttek le. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin Brüsszelben újságírók előtt az eszközök megsemmisítését már korábban is azzal indokolta, hogy miután nem tudták pontosan meghatározni, miről van szó, elővigyázatosságból cselekedtek az ország biztonsága és érdekének védelmében. 

Austin megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy országok, vállalatok, tudományos szervezetek tevékenykednek a szóban forgó légtér-magasságokban, akár legitim kutatási célokból. A nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora, John Kirby pedig a hét elején szintén az elővigyázatossággal indokolta a három azonosítatlan tárgy lelövését:

„Bár nem utaltak jelek arra, hogy a három objektum közül bármelyik kémeszköz lett volna, kizárni ezt nem tudtuk. A nemzet védelmében jobb biztosra menni” – magyarázta.

Azt mindenesetre John Kirby és a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre is hangsúlyozta, hogy az azonosítatlan repülő tárgyak nem földönkívüli eredetűek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *