Lassan tör előre az orosz hadsereg az Ukrajna keleti részén fekvő Bahmut közelében. A már hónapok óta ostrom alatt álló környéken most is folyamatosak a támadások.

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bahmutot az ukránok „erődjének” nevezte. A szomszédos városból, Csasohov Jarból azonban menekülnek a civilek. Kisbuszokkal viszik el azokat, akik menni akarnak.

“A bombázás ijesztő, el kell menekülnünk. Szeretném látni az unokámat, aki ott lakik, ahova megyünk, Lvivben. Reméljük, hogy az ukrán hadsereg harcolni fog értünk és legyőzi az oroszokat. És akkor egész biztosan visszajövünk,” mondta egy ukrán asszony.

Később az ukrán elnök elismerte, hogy a helyzet Bahmutban veszélyes, de a csapatok kitartanak.

Közben három civil meghalt és sokan megsérültek a Donyeck megyében fekvő Pokrovszk városában, amikor az oroszok lebombáztak egy ötemeletes lakóházat. Több embert a romok alól kellett kimenteniük a tűzoltóknak.

Szerdán Kijevben járt a svéd miniszterelnök, és támogatást ígért Ukrajnának. Ulf Kristersson azonban azt is hozzátette, hogy a jövőbeni katonai támogatások egyensúlyban kell, hogy legyenek országa saját védelmi igényeivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *