Amióta a Korrupciókutató Központ nyilvánosságra hozott pár érdekességet a magyarországi közbeszerzésekről, mindenki azt találgatja, melyik lehet az a fideszes város, ahol három cég szinte minden közbeszerzést megnyert, amin indult – ráadásul verseny nélkül. Az Átlátszó kiderítette, hogy a meg nem nevezett település Győr, a három vállalkozás pedig

a Strabag Általános Építő Kft., a Kifü-Kar Zrt. és a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft.,amelyeknek tulajdonosai erős politikai hátszéllel rendelkeznek. A lapnak megszólaló szakértő szerint a Kifü-Kar összesen 555 + egy darab szerződést – ami egy szerződésmódosítást takar – a Strabag szintén 556 szerződést, a Vill-Korr pedig 297 szerződést kötött a győri önkormányzattal vagy annak valamelyik szervezetével.

A Strabag osztrák tulajdonú cég már a szocialista kormányok alatt is közkedvelt volt, a Fidesz pedig hasonlóan bőkezűen bánik a cégcsoporttal, írja az Átlátszó; a Kifü-Kar többségi tulajdonosai az Aczél Zoltánhoz köthető Belfry Holding GmbH és a Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató üzletember, Szíjj László érdekeltségébe tartozó Themis Magántőkealap; a Vill-Korr pedig a miniszterelnök veje, Tiborcz István alvállalkozójaként került be a köztudatba, és lett azóta országos jelentőségű cég.

Utóbbi tulajdonosa, Gasztonyi László és Ackermann István, a Strabag területi igazgatója is gyakori vendégek lehettek Borkai Zsolt volt győri polgármester jachtozós bulijain.A tenderkirály cégek a lap szerint keretmegállapodásoknak köszönhetően húzhattak be kiemelkedően sok közbeszerzést: „az egyetlen nyertessel megkötött keretmegállapodás a legális lopás legtökéletesebb eszköze”, fogalmazott a szakértő az Átlátszónak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *