A The New York Times vizsgálata szerint nem egy véletlenszerű orosz csapás, hanem szándékos  rakétatámadás áldozatává vált február 2-án Pete Reed amerikai segélymunkás. Az még nem derült ki, hogy a támadók tudták-e, hogy Reed egy segélymunkásokból álló csoporttal volt a helyszínen.

Február 2-án, nagyjából egy perccel azután, hogy egy amerikai önkéntes, Pete Reed más segélymunkásokkal együtt elkezdett ellátni egy sebesült civilt Bahmut városában, orosz támadás érte őket. Reed, aki volt amerikai tengerészgyalogosként önkénteskedett a fronton, azonnal meghalt, több kollégája pedig megsebesült – idézi fel a történteket a The New York Times.

A helyszínen tartózkodó önkéntesek a csapást kezdetben egyszerű orosz ágyúzásnak tulajdonították. A helyszínen készült videófelvételek képkockáról képkockára történő elemzése azonban azt mutatja, hogy Reed – aki fegyvertelen volt – egy irányított rakéta által rá mért célzott orosz csapás következtében halt meg.

Az egyelőre nem világos, hogy az oroszok tudták-e, hogy a csoport segélymunkásokból áll. De a konvojon voltak olyan jelzések, amelyek jelezhették volna az oroszoknak, hogy milyen járművekre csapnak le. Az egyik járművet egyértelműen vörös kereszttel jelölték, és a támadásban használt fegyvertípust – egy lézerirányítású páncéltörő rakétát – általában akkor használják, amikor a fegyveres meglátja és kiválasztja a célpontot.

A célpont azonban ebben az esetben egy olyan fehér Mercedes-Benz furgon volt, amelyen nem volt jól látható az orvosi jelzés, és bár a segélymunkások fegyvertelenek voltak, legalább az egyik orvos katonai stílusú álcázást viselt – írja az amerikai lap.

A NYT által megszerzett videón Reed és a segélymunkások a fehér furgon mellett állnak, amelyet humanitárius segélyek szállítására használtak. Egy a talaj felett repülő rakéta közvetlenül a furgonba csapódik, megsemmisíti azt és megöli Reedet. A videót Erko Laidinen, a Frontline Medics nevű szervezet észt önkéntese készítette okostelefonján, éppen Reed mögött haladva.

A lap által megkérdezett szakértő is úgy látja, a támadónak azonosítania kellett volna a célpont jellegét. Az ilyen fegyverek esetében “elvárható, hogy a lövész képes legyen különbséget tenni egy egészségügyi dolgozó és egy harcos között” – mondta Marc Garlasco, háborús bűnöket vizsgáló nyomozó, aki Lengyelországban képezi a háborús bűnöket vizsgáló ukrán csapatokat.

A sóbányák által körülvett kelet-ukrajnai ipari város, amelynek lakossága a háború előtt mintegy 70 ezer fő volt, nyár óta intenzív bombázásoknak van kitéve. Az elmúlt hetekben az orosz csapatok egyre közelebb kerültek a város bekerítéséhez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *