Mint arról a Mandiner is beszámolt: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia elnöke és ezzel a most regnáló hárompárti olasz jobboldali kormánykoalíció tagja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tette felelőssé az ukrajnai háborúért.

Berlusconi az olasz sajtónak a vasárnapi lombardiai választás kapcsán nyilatkozott arról: „Zelenszkijnek csak azt kellett volna tennie, hogy abbahagyja a két donbaszi autonóm köztársaság támadását”.

Hozzátette: „Nagyon, nagyon negatívnak értékelem ennek az úriembernek a magatartását”.

Berlusconi arról is beszélt: szerinte a háború véget érhetne akkor, ha Joe Biden az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segélyezés leállításával fenyegetné Zelenszkijt, és azt mondaná neki, hogy ha tűzszünetet rendel el, akkor hat-hét-nyolc-kilencmilliárd dollárnyi Marshall-terv állhatna össze Ukrajna újjáépítésére – idézi a volt olasz kormányfőt a Politico.

Silvio Berlusconi szavaitól nem győzött elhatárolódni az olasz kormány. Egy órával a kijelentései után a Giorgia Meloni által vezetett római kormány közölte: megerősítik határozott és meggyőződéses támogatásukat Ukrajna mellett. Megszólalt Antonio Tajani külügyminiszter is, aki Berlusconi szoros szövetségese a Forza Italia pártban:

szerinte a pártjuk mindig a független Ukrajna mellett állt ki, Európa, a NATO és a Nyugat oldalán.

Ahogy az várható volt, kemény reakciók érkeztek Ukrajna részéről Berlusconi kijelentéseire. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója kijelentette: „Berlusconi egy VIP-agitátor, aki az orosz propaganda szerint cselekszik, és Putyin barátsága érdekében feláldozza Olaszország hírnevét. Szavai ártanak Olaszországban” – fogalmazott az ukrán elnöki tanácsadó.

Guy Verhofstadt sem hagyta szó nélkül az olasz politikus állításait. „Ez a bohóc már nem vicces… folyamatosan, aktívan aláássa Ukrajnát… és Európát. Mikor dobja ki az Európai Néppárt?” – tűnődött a Twitteren.

S ha már megszólíttatott a Néppárt, az fel is bolydult: áll a bál Berlusconi miatt az Európai Néppártban (EPP) is, melynek régóta tagja a Forza Italia.

A néppárti politikusok éppen egy nápolyi találkozót terveznek,

azonban Berlusconi miatt most többen is bojkottal fenyegetnek.

A Politico úgy tudja, hogy a Néppárt lengyel, cseh, litván, észt, ír, portugál, svéd, luxemburgi és belga politikusai is felháborodtak Berlusconi szavain. Azt követelik Manfred Weber EPP-elnöktől, hogy nyilvánosan szólaljon fel a volt olasz kormányfő szavai ellen.

Rasa Juknevičienė, egy litván néppárti politikus kijelentette: „Putyin nem csak a keleti fronton aktív. Minden eszközt bevet a nyugati fronton lévő szövetségesei aktiválására is”.

A Politico szerint

egy másik néppárti politikusnak Berlusconiról rögtön Orbán Viktor magyar miniszterelnök jutott eszébe.

Andrzej Halicki, a lengyel Polgári Platform európai parlamenti delegációvezetője pedig arról beszélt: elfogadhatatlan szerinte, hogy Berlusconi a Forza Italia élén maradjon.

Mandred Webernek most főhet a feje, mert már hosszú hónapok óta dolgozik pont azon, hogy a Néppárttól a tőle jobbra álló ECR és ID pártcsaládokig terjedő hárompárti olasz koalíciót az Európai Néppárt felé csalogassa, különös tekintettel Giorgia Meloni olasz miniszterelnökre, aki egyben az ECR-es Olasz Testvériség pártelnöke.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: január elején Rómában folytatott tárgyalásokat egymással Manfred Weber és Giorgia Meloni, s a tárgyaláson részt vett a Néppárthoz tartozó Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi és Antonio Tajani is. Az Euractiv szerint

a találkozó célja az volt, hogy szövetség formálódjon a Néppárt és az ECR között

a 2024-es európai parlamenti választás előtt.  Értesülések szerint Meloni szeretné elmozdítani a Néppártot az európai baloldal mellől, különös tekintettel a decemberben kirobbant Katargate botrányra, ami az európai szocialista pártcsaládot sújtja.

 

Szövetség formálódik Meloniék és az Európai Néppárt között

Az Euractiv beszámol arról: Rómában folytatott tárgyalásokat egymással Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládhoz tartozó Olasz Testvérek elnöke. A tárgyaláson részt vett a Néppárthoz tartozó Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi és Antonio Tajani.

 

Olasz források szerint a Néppárt és Meloniék közeledése már régóta zajlik, közösen választották meg például Roberta Metsolát az Európai Parlament elnökének egy éve, majdWeber személyesen kampányolt a Meloni vezette jobboldal mellett a tavalyi olaszországi választási kampányban.

A Meloni és az ECR felé való nyitás Manfred Webernek is jól jönne, aki egyrészt az európai baloldali pártok folyamatos térnyerése, másrészt a Fidesz elvesztése miatt is zsugorodó, karakterében meggyengült és az elmúlt években túlságosan a baloldali tömb mellé sodródó Európai Néppárt élén politizál. A Meloniékkal és az ECR-es konzervatív pártokkal való együttműködés vissza tudná adni az arcélt a Néppárt számára, miközben megnőhetne relatív súlyuk a szocialistáktól a liberálisokon és a zöldeken át a szélsőbalig tartó európai balos mainstreammel szemben.

Az Euractivnak a minap az Olasz Testvériség egyik EP-képviselője, Vincenzo Sofo fejtette ki: „A konzervatív választórétegek mövekednek Európában, és arra kérik az érintett pártokat, hogy alternatív többséget építsenek fel az eddigi brüsszeli többség helyén”. Sofo szerint az Európai Néppártnak kell elgondolkodnia azon, hogy túl akarnak-e lépni a mostani kétséges helyzetükön, hogy

„vagy a baloldalt követik, ahogy az elmúlt években is tették, vagy visszatérnek-e e középjobb értékek védelméhez, amit elhanyagoltak”.

A Weber-Meloni közeledésnek két nagy akadálya van most. Egyrészt az, hogy az ECR másik nagy pártja a lengyel Jog és Igazságosság, melynek ősellensége a Donald Tusk-féle, néppárti Polgári Platform; másrészt pedig a most kirobbant Berlusconi-botrány, mely során pont a Weber és Meloni közötti hídember szerepét játszani tudó veterán olasz politikus helyezkedett olyan álláspontra Ukrajna kapcsán, ami bizonyosan ütközik a Néppárt többségének nézeteivel.

Manfred Weber egyelőre hallgat – helyette inkább belevetette magát a nagy német farsangolásba, egy erősre sikerült sminkes szelfivel.

 

Sminkes szelfit villantott Manfred Weber (FOTÓ)

Hagyomány Németországban, hogy hamvazószerda előtt a farsangi mulatságokon a politikusok egy másik oldalukról mutatkoznak be a nagyközönségnek. A bálokban sokszor stand p comedy műsorszámokkal is előrukkolnak. Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is részt vett egy ilyen karneváli rendezvényen, amelyen bohócnak öltözve jelent meg. Erről egy szelfit is készítette, amelyet feltöltött az Instagram-oldalára.

 

Nyitóképen: Silvio Berlusconi (Alberto PIZZOLI / AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *