Erzsébet királynő életében bizony akadnak olyan fejezetek, amik igencsak meglepő, sőt, ami azt illeti, megrázó részleteket rejtettek.

Erzsébet királynő a királyi család mai hagyományaival ellentétben még sokkal jobban igyekezett titkolni magánéletét, így lehet az is, hogy négy várandósságáról és gyermekei születésének körülményeiről is csak keveset tudni. Erzsébet még hercegnő volt, amikor állapotos lett első gyermekével, ám a mostani szokásokkal ellentétben, akkor ezt a hírt nem osztották meg a nyilvánossággal, sőt pocakos fotó sem készült róla. Károly hercegről először 1 hónapos korában jelent meg az első hivatalos fotó, és a későbbi Erzsébet királynő a másik három gyermeke születése kapcsán sem nagyon változtatott a privát tér komfortján.

De akkor mit is lehet tudni Erzsébet királynő szüléstörténeteiről?

Nos, Károly például nem kórházban jött a világra, hanem császármetszéssel a Buckingham-palota zeneszobájában, amit a 30 órásra húzódott vajúdás idejére úgymond egy műtővé alakítottak át. Fülöp és Erzsébet második gyermeke, Anna hercegnő a háború után felújítás alatt álló palota helyett a Clarence House-ban látta meg a napvilágot. II. Erzsébet már királynőként adott életet 1960-ban Andrásnak a palota belga lakosztályában, 1964-ben pedig immáron Fülöp herceg jelenlétében hozta világra legkisebb gyermeküket, Eduárdot. És van itt még valami, négy szüléséből viszont háromnál egy akkoriban igen elterjedt, ám mai szemmel horrorisztikus módszert alkalmaztak.

Az a bizonyos twilight sleep…

A korabeli hírek szerint Károly, Anna és András születésekor is az akkoriban igencsak elterjedt twilight sleep, azaz alkonyi álom eljárást alkalmazták nála az orvosok, ami egy akkoriban New York-ból indult, ma már betiltott módszer.

A twilight sleep lényege az volt, hogy a vajúdás kezdetekor az orvosok szkopolamint és morfiumot adtak a szülő nőnek, aki ennek hatására nem voltak maguknál, és bár átélték a fájdalmakat, de el is felejtették őket, így mondhatni a szülés élménye teljesen kitörlődött a memóriájukból. A szkopolamint meg is ismételték akkor, ha az úgynevezett „memóriateszt” során az orvos úgy találja, hogy az anya emlékszik néhány dologra, ami vele kapcsolatban történik, és hamarosan eszébe juthat a fájdalom. Nem volt ritka az sem, hogy az ilyen szerekkel elbódított nők kezeit a vergődés elkerülése érdekében le is kötözték a folyamat során – arról viszont nincs információnk, hogy Erzsébet esetében is ez volt a metódus vagy sem. Az viszont biztos, hogy az újszülötteket általában fogóval segítették a világra, ám módszer elterjedésével azonban számos túladagolásos esett történt, így sajnos egyre több kisgyermek halva születtek, és bizony volt, hogy az édesanyák sem élték túl a beavatkozást, éppen ezért szüntették be idővel végleg az ilyen jellegű szüléseket.

Ha még többet hallanál a királyi családról, akkor hallgasd meg Teadélután negyedik adását, amiben többek közt arról beszélgetünk, hogy milyen anya is volt igazából Erzsébet királynő, és hogyan állt a gyerekneveléshez és a dadákhoz!

És ezt láttad már?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *