Megfélemlítéssel, fenyegetéssel, nyomásgyakorlással próbálják rávenni a háziorvosokat, hogy írják alá az új ügyeleti szerződéseket az Országos Mentőszolgálattal, írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A szervezet február 4-i küldöttközgyűlésén megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá ezeket a dokumentumokat, amivel Takács Péter egészségügyi államtitkár eddigi legfontosabb reformját torpedózhatják meg. A MOK többek közt szakdolgozói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi stratégiát szeretne.

A Kamara vasárnap közleményben figyelmeztetett, hogy azok az orvosok, akik a küldöttközgyűlésen hozott határozat megtagadására szólítanak fel, etikai vétséget követnek el, és eljárást indítanak velük szemben.

Egy megyei háziorvos kollegiális vezetővel szemben máris eljárást indítottak, mert „néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban”. (A kollegiális szakmai vezetők az állami Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak.)

Néhány nappal korábban, csütörtökön azt írták, „egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést”.

Megkérdeztük a Kamarát, mit jelent pontosan a nyomásgyakorlás, milyen valótlanságokkal próbálják megtéveszteni a háziorvosokat, egyáltalán hány ilyen jelzést kaptak, de semmit sem akartak hozzátenni a közleményekhez.

Kunetz Zsombor orvos közben megosztotta a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal háziorvosoknak írt levelét, amelyben azt írják:

a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést.A kormány tervei szerint a mentők által szervezett, háziorvosok bevonására épülő ügyeleti rendszert márciusban terjesztik ki Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyére. Hajdú-Biharban hivatalosan már ez a rendszer működik februártól.

A Kamarát a Kunetz által megosztott levélről is kérdeztük, de erre sem mondtak semmit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *