Kiéleződött a vita az orosz sportolók esetleges olimpiai részvétele körül azok után, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB): zárják ki az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi játékokról.

Az ukrán elnök azok után fogalmazta meg követeléseit, hogy a NOB januárban bejelentette: megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben részt vehessenek az olimpián.

Zelenszkij a sportminiszterek múlt pénteki virtuális csúcstalálkozóján arról beszélt, hogy Oroszország mindent vérrel szennyez be, és ezt nem lehet holmi fehér zászlóval vagy semleges színekkel elpalástolni.

Kijev azzal is fenyeget, hogy amennyiben oroszok rajthoz állnak a játékokon, az ukrán sportolók bojkottálják a rendezvényt. 228 ukrán sportoló és edző veszett már oda a háborúban.

Zelenszkij pénteken megismételte a követelését, és „az agresszió megnyilvánulásának” nevezte az orosz sportolók esetleges párizsi indulását.

A NOB-ot vezető Thomas Bach a franciaországi sí-világbajnokságon azt nyilatkozta, hogy bár az egész olimpiai közösség „osztozik az ukrán sportolók gyászában és emberi szenvedésében”, a nemzeti kormányok nem határozhatnak arról, hogy kik vehetnek részt nemzetközi sporteseményeken.

„Nem a kormányok feladata eldönteni, hogy ki milyen sportversenyeken vehet részt, mert ez a nemzetközi sportversenyek, a világbajnokságok és az olimpiai játékok végét jelentené mai formájukban” – mondta.

Bach vasárnap arról is beszélt, hogy az olimpiai játékok küldetése „békemisszió”. Szerinte a történelem majd megmutatja, ki tesz többet a békéért: „azok, akik megpróbálják nyitva tartani a vonalakat és kommunikálni, vagy azok, akik elszigetelni és megosztani akarnak”.

A NOB célja, folytatta, hogy olyan megoldást találjon, amely igazságot szolgáltat a sport küldetésének; amely az egyesítést, nem pedig a konfrontációt és az eszkaláció fokozza.

Több európai állam, köztük a Csehország, Izland, Norvégia, Svédország és Lengyelország ellenzi az orosz és fehérorosz részvételt, néhányan pedig – köztük Lettország, Észtország és Lengyelország – kijelentették, hogy orosz indulás mellett fontolóra vennék a bojkottot is. (Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *