Túllépte a 33 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatok száma vasárnap délutánra. Habár Szíriában kevesebb a halott, kétségbeejtő a helyzet a humanitárius segélyek hiánya miatt – az első európai konvoj csak vasárnap érkezett meg az országba.

A délkelet-törökországi Antakya városát, amelyben közel 400 ezren éltek, csaknem teljesen elpusztította a természeti katasztrófa.

“Ha szélesebb képet tudnánk mutatni, még jobban látszódna a pusztítás mértéke” – mondja az Euronews helyszíni tudósítója. “Teljesen lerombolt és részben megsemmisült épületek is vannak itt. A dél-törökországi Antakya kellős közepén vagyunk, ezt a várost súlyosan megrongálta a két földrengés, ami a régiót sújtotta hétfőn. Annak ellenére, hogy már csaknem egy hete történt a katasztrófa, több embert élve mentettek ki ma is a romok alól, a mentőcsapatok pedig jelenleg is dolgoznak. Még egy embert próbálnak megmenteni. Kérdeztem tőlük, hogy vannak, nem túl fáradtak-e, amire azt mondták, hogy nem. A hitük és a hazájuk iránti szeretetük miatt teszik ezt. A földrengés mintegy 13 millió embert érintett. Ez egy hatalmas kutatási és mentési művelet. Az érintett terület nagyobb, mint sok európai ország. A kormány azt mondja, ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy összehangolja a különböző országok mentőalakulatait, amelyek itt a helyszínen próbálnak segíteni. De a helyzet továbbra is nagyon-nagyon kaotikus, ahogy látni, sok út, sok utca teljesen el van zárva. És még mindig több ezer, ha nem több tízezer ember van a romok alatt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *