Reagált a debreceni beruházás körüli tiltakozásokra a kínai akkumulátorgyár vállalata, a CATL: szerintük a világszerte működő gyáraik minden szabálynak megfelelően működnek,

ez bizonyítja, hogy távolról sem környezetrombolók, „sőt éppen ellenkezőleg”.A vállalat vezetősége – ez alatt sem konkrét név és titulus nem derül ki – az Index kérdésére azt mondta, a környezeti, egészségügyi kockázatoktól nem kell aggódni, mert nem lesz talaj- és talajvízszennyezés.

Az üzem szerintük átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztással fog majd működni, a lehető legkörnyezetbarátabb technológiával, ami Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest nem jelentős mennyiség. Utóbbit cáfolja az a tanulmány, amit gyorsan el is tüntettek a kormányhivatal honlapjáról, amikor kiderült, hogy naponta akár 60 ezer köbméter vízre is szükség lehet a gyár működéséhez. Ennyivel egy év alatt 87 ezer darab olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni.

A cikk szerint a beruházás a környezetvédelmi engedélyek benyújtásánál tart, a gyár első létesítményei várhatóan három éven belül készülnek el. Az épülő akkugyár vezetősége úgy gondolja, a telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd filozófiáját” követik az őket körülvevő emberekkel, városokkal. Ezt nehéz elképzelni azok után, hogy a helyiek év eleje óta hevesen tiltakoznak az akkugyár megépülése ellen, egy petícióban már 12 ezren követelték Debrecen polgármesterétől, hogy állítsa le az építkezést, legutóbb több százan tüntettek a városháza épülete előtt; a városvezetés pedig csak szórólapokkal és rejtélyes közvélemény-kutatásokkal próbálta oltani a tüzet.

Egy hét alatt Szijjártó Péter külügyminiszter pedig háromszor is utalt rá, hogy akik az akkumulátorgyárak ellen tiltakoznak, „idegen érdekeket szolgálnak”. A tiltakozó petíció átadására a debreceni fideszes polgármester, Papp László inkább a város jegyzőjét küldte maga helyett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *