Miután a Honda 2020-ban bejelentette, hogy ismét kivonulnak a Forma-1-ből, a Red Bull a saját motorrészlegének megalapítása után eredetileg a Porschével kötött volna megállapodást, aminek keretein belül a német márka a Red Bull Racing 50%-os résztulajdonosává vált volna, a nagyvállalati kultúra káros hatásaitól tartva azonban végül a Red Bull elállt az üzlettől.

Ezzel egyidőben az újabb vezérigazgató váltáson áteső Honda felismerte az újabb óriási Forma-1-es baklövését, és azon felül, hogy a Red Bullra a 2022-es szezon végétől kezdve ismét visszakerültek a Honda-logók, a márka regisztrálta is az érdeklődését a 2026-os motorformulára.

A Porsche után a Japán Nagydíj környékén a Red Bull a Hondával is tárgyalt, azonban a Ford színrelépésével gyorsan elvetették a gondolatot a kapcsolat felélesztésével kapcsolatban, hiába rendelkezik 2025 végéig az egyik legjobb F1-es motorral a Honda.

„Természetesen tárgyaltunk a Hondával arról, hogy 2025 után hogyan folytatódhatna az együttműködésünk, azonban logisztikailag egyszerűen túlságosan komplikálttá vált az ügy” – nyilatkozta többek között a Motorsport.com-nak Christian Horner a Red Bull bemutatója előtt.

Horner magyarázatként hozzátette, hogy a Honda regisztrációja egyelőre nem jelenti automatikusan azt, hogy a japán márka valóban részt venne majd a Forma-1-ben 2026-tól, és mire a Honda meggondolta magát az F1-es részvételével kapcsolatban, a Red Bull már megalapította a saját motorrészlegét, amelynek tervezésekor a Honda hiányával számoltak.

„Természetesen a legjobbakat kívánjuk a Hondának, nagyon szomorúak voltunk, amikor 2020-ban bejelentették a kivonulásukat a Forma-1-ből 2020-ban. Miattuk alapítottuk meg a Red Bull Powertrainst, ugyanis a saját kezünkbe akartuk venni a sorsunkat.”

„Ahogyan megkezdtük a felkészülésünket erre az új, független jövőre, természetesen megváltozott a Honda álláspontja, és megállapodtunk abban, hogy 2025 végéig ők készítik a motorjainkat, amíg mi 2026-ra koncentrálunk. Ennek a szerződésnek azonban 2025-ben vége lesz.”

A Honda szellemi tulajdonjoga nélkül a Red Bull Powertrains-Ford új gyártónak számít majd, de nem teljesen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *