Az ukrán elnök brüsszeli látogatásán készült-, illetve az ottani fogadásán jelen lévő Orbán Viktort bemutató sajtófotók épp csak arról nem tudósítanak, hogy valóban elszigetelődött-e a különutas politikája miatt az európai porondon a magyar miniszterelnök.

Egy a valóság, ezer a ruhája. Ezt a közismert megállapítást támasztotta alá a magyar miniszterelnök brüsszeli látogatásáról tudósító sajtófotók hazai magyarázata és értelmezése. A magyar közélet végletes szétszakítottsága miatt ezúttal az Európai Parlamentben készült fényképfelvételekkel igyekezett a kormányoldal cáfolni, ellenzéke pedig alátámasztani azt a feltevést, hogy az orosz–ukrán konfliktusban elfoglalt magyar álláspont teljesen elszigetelte Brüsszelben Orbán Viktort.

A világhálón terjedő, egyik beszédesnek tekintett fotót – mely az ülésteremben magányosan üldögélő magyar miniszterelnököt mutatja –, Márki-Zay Péter is megosztotta közösségi oldalán.

Az ellenzéki összefogás vesztes miniszterelnök-jelöltje ugyan nem kommentálta a fényképfelvételt, a bejegyzés (Orbán Viktorra nézve kedvezőtlen) üzenetközvetítő erejét azonban világosan jelezte, hogy Nacsa Lőrinc, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője szükségét érezte, hogy a képhez semmilyen módon nem kapcsolódó 4 milliárd dollár külföldről származó támogatás ügyének felemlegetésével reagáljon.

A valóságértelmezés fideszes narratívája sem késlekedett sokáig, a miniszterelnök közösségi oldalán olyan felvételt posztoltak, amelyen a Brüsszelbe látogató ukrán elnök,  szemlesütve , már-már alázatosan hajlongva fog kezet az őrá férfias nyíltsággal tekintő Orbán Viktorral. Az  Egy hosszú nap éjszakája  című albumban szereplő többi fotóval a miniszterelnök stábja azt is cáfolni kívánja, hogy az európai színtéren elszigetelődött volna Orbán Viktor. Erről tanúskodik a jókedvűnek tűnő  francia elnökkel  való baráti kézszorítása, illetve más vezető politikusok körében megmutatott, oldott beszélgetése.

A valóság a politikai érdekeket szolgáló narratívákkal általában nem egyezik, többnyire a két tábor magyarázata között félúton helyezkedik el.

Amint ebben a videóban is látszik, a magyar miniszterelnök egy ideig valóban magányosan ül a teremben, Macron, francia elnök azonban odamegy hozzá, és egy rövid kézszorítással üdvözli őt. A filmrészletet megosztó Deák Dániel, a Megafon Központ influenszerének koncepciójába azonban nem illeszkedett hézagmentesen, hogy e kézszorítás csupán pár másodpercig tartott, ezért a videót a francia politikus ellépésénél elvágta.

Sajtóetikai szempontból a fotóknak ugyanúgy a sugalmazást kerülő tényeszűségre kell törekednie, mint a helyszíni tudósításokat készítő újságíróknak. Ebből a szempontból jelen esetben az Európai Tanács média szolgálata bizonyult a legsikeresebbnek. Az ő felvételük két egyenrangú, határozott és kemény vezető kézfogásának bemutatásával szemlélteti Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozását.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor. Fotó: European Union)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *