A szír határ közeli Nurdağı temetőben lassan elfogynak a sírhelyek, írja helyszíni riportjában a Guardian. Nurdağı Gaziantep tartományban fekszik, itt volt a Törökországban és Szíriában is elemi erejű pusztítást végző földrengés epicentruma. A temető frissen ásott sírjait névtelen fejfák díszítik, a halottakat csak az azokra kötözött ruhadarabjaik alapján azonosítják. A temető előtti utcán holttestek tucatjait halmozták egymásra.

Az öt nappal ezelőtti földrengés halálos áldozatainak száma már a húszezret is meghaladta, és most már kevés esély van rá, hogy a fagyos télben túlélőket találjanak a romok alatt. Áldozatok ezrei viszont még előkerülhetnek. “A város lakóinak negyven százaléka tán halott” – mondta egy helyi imám, Sadık Güneş. “Már nem is tudom, hány embert temettünk el hétfő óta. És még mindig vannak emberek a romok alatt. Majd őket is eltemetjük, ha egyszer előkerülnek” – mondta.

A földrengés sújtotta régió több városában parkolókban és stadionokban halmozzák fel a holttesteket, hogy a hatóságok és rokonaik megkezdhessék azonosításukat. Ez gyakran nagyon körülményes, Kahramanmaraş városában például a mentőalakulatok gyakran csak testrészeket találnak a romok alatt. Itt már az is előfordult, hogy egy mentőmunkás egy leszakadt kart tudott csak mutatni a gyászoló rokonoknak, hátha a körömlakk alapján azonosítani tudják az áldozatot.

A szomszédos Szíriában Afrin körzetében tömegsírokkal bővítették a helyi temetőt. A törökországi Osmaniyéban már nincs hova temetni az áldozatokat, Kahramanmarasban pedig az összedőlt épületek romjaiból halásznak betontömböket fejfának.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *