Harci kiképzésen vesz részt orosz nők egy csoportja Jekatyerinburgban. Bár a város csaknem 2 ezer kilométerre fekszik a frontvonaltól, úgy vélik, nem árt, ha ők is felkészülnek egy esetleges ukrán támadásra

A gondosan manikűrözött, hazafias hevülettel telt hölgyek katonai terepruhát öltöttek és tanulják, hogyan kell Kalasnyikovval lőni.

“A Női Gárdát tavaly szeptemberban alapítottuk, amikor kihirdették a mozgósítást” – meséli Olga Szmetanyina, a csoport egyik ötletgazdája. Azt mondja, rájöttek, hogy a férfiak egy része elment a frontra, a másik része pedig elmenekült Kazahsztánba, így, ha ne adj’ isten valami történne, nem lenne, aki megvédené a város lakosságát. Meg kell hát tanulniuk megvédeni magukat és a szeretteiket.

A jekatyerinburgi aktivisták hazafias kötelességüknek érzik megvédeni Oroszországot a külföldi agressziótól. A nők kiképzése 2 hónapig tart, ezalatt megtanulnak lőni, fegyvervizsgát is kell tenniük, ami elméletből és gyakorlatból áll.

“Nagyon érdekes részt venni a kiképzésen. A hazafiasság az első szempont, de az is sokat ad, hogy kezdjük megérteni a férfiakat , hogy miken mentek és mennek keresztül a katonai szolgálat alatt” – mondja egyikük.

Számos jekatyarinburgi épület falán ott virít a Z betű, az Ukrajnában harcoló orosz katonák jelképe. A jelek szerint a városban sokan támogatják Putyin úgynevezett “különleges katonai műveletét” a szomszédos országban. Humanitárius segélyt is gyűjtenek a Kelet-Ukrajnában élő, vagy onnan már elmenekült orosz őslakosoknak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *