Az Elon Musk által tulajdonolt SpaceX finanszírozza a Starlink internetszolgáltatás működtetését Ukrajnában, de a vállalat most közölte, hogy lépéseket tett annak érdekében, hogy a szolgáltatással ne lehessen drónokat irányítani. Az ukrán elnöki főtanácsadó dühös tweetben kelt ki Musk ellen, ugyanis a drónoknak kulcsfontosságú szerep jut az orosz haderő elleni védekezésében.

Gwynne Shotwell, a SpaceX operatív igazgatója egy amerikai konferencián azt mondta, hogy azért döntöttek a Starlink szolgáltatásának korlátozása mellett, mert a vállalat soha nem akarta, hogy a Starlinket „fegyverként” használják. 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó a döntéssel kapcsolatban azt mondta, hogy Musk cége sosem ismerte el Ukrajna önvédelemhez való jogát. Tweetjében azt írta, hogy a cégeknek dönteniük kell, hogy „a szabadsághoz való jog” vagy „az Orosz Föderáció oldalán” állnak, mely törvénytelen háborút folytat, illetve pusztít és gyilkol Ukrajna területén. 

A The Guardian emlékeztet: Musk nem sokkal a háború kirobbanását követően ingyenesen biztosította a Starlinket Ukrajnának. Az ukrán haderő drónok reptetésére is használta a szolgáltatást, hogy megfigyeljék az orosz csapatok mozgását. Az ukrán hadsereg hamar kitetté vált Musk hálózatának, mivel más internetszolgáltatások ritkán, vagy egyáltalán nem voltak elérhetőek az országban.

A Space X bejelentése szembe megy a Nyugat döntéseivel, mely fokozatosan növeli a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *