Több uniós vezető is repülőgépekkel látná el Ukrajnát az orosz invázió elleni küzdelemhez, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az Európai Parlamentben. A Reuters szerint Zelenszkij további részleteket nem közölt a fogadalmakkal kapcsolatban, és eddig egyetlen európai ország sem erősítette meg az értesülést, de ha így lenne, az óriási fordulatot hozna Ukrajna nyugati katonai támogatásában.

“Több európai vezetőtől hallottam, hogy készen állnak megadni nekünk a szükséges fegyvereket és katonai támogatást, beleértve a repülőgépeket is”,mondta sajtótájékoztatóján az ukrán elnök, majd hozzátette, hogy jelenleg „számos kétoldalú tárgyalása” van, de fel fogja vetni a vadászgépek és egyéb katonai repülők kérdését is. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a mai napon egy szibériai tankgyárban tett látogatást, ahol azt mondta: Oroszország növeli a harckocsik gyártását, válaszul arra, hogy a nyugat fegyverekkel látja el Ukrajnát.

Az Európai Tanács ülésére Brüsszelbe csütörtökön ellátogató ukrán elnököt az uniós állam- és kormányfők vastapssal fogadták. Orbán Viktor látványosan nem tapsolta meg az érkező Zelenszkijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *