Több uniós kormány- és államfő társaságában tárgyalt csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár, valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a résztvevők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyaltak – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyalásról bővebb részletek nem derültek ki a kommüniké alapján, a kormányfő közösségi oldalán korábban azt írta: Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében, Magyarország pedig a béketáborhoz tartozik.

Elmaradt a taps

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy csütörtökön megkezdődött az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülése Brüsszelben.

A találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz. Miután a résztvevők megtapsolták, Zelenszkij kifejtette: a taps nem neki szól, hanem mindazoknak, akik harcolnak az orosz agresszió ellen, vagy segítik ebben Ukrajnát.

E gondolatát nyomatékosítva Zelenszkij is elkezdett tapsolni – erre az Európai Parlament felállva tapsolta hosszú másodpercekig az ukrán elnököt.

A parlamenti ülést követően a huszonhét EU-tagállam vezetője együtt fogadta Volodimir Zelenszkijt, itt azonban már nem mindenki tapsolt.

Egy videón látható, hogy az ukrán elnököt az összes jelen lévő európai állam- és kormányfő megtapsolta érkezésekor, azonban ez alól volt pár kivétel:

ORBÁN VIKTOR MAGYAR MINISZTERELNÖK, KLAUS IOHANNIS ROMÁN ELNÖK ÉS KARL NEHAMMER OSZTRÁK KANCELLÁR SEM TAPSOLTA MEG.

A miniszterelnököt ezután, a csoportkép készítésekor is úgy fotózták, hogy pont Zelenszkij mögött állt, arcáról azonban nem lehet túl sok boldogságot leolvasni.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [elöl, b2] Kiriákosz Micotákisz görög [j], Andrej Plenkovic horvát [j2], Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár [b], valamint Rumen Radev bolgár és Níkosz Anasztasziádisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel [szemben b2] Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcs helyszínén az első napon, 2023. február 9-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *