Orbán Viktor is bejelentkezett az Európai Parlamentből, ahol ma Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tesz látogatást, ráadásul nem is akárhogy: a magyar miniszterelnök Twitterre írta ki, hogy Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, és azonnali tűzszünetet sürgetett. Majd hozzátette, hogy

„Magyarország a béketáborhoz (»the peace camp«) tartozik”, ami egy érdekes szóválasztás, tekintve, hogy a „béketábor” kifejezést még Sztálin fő propagandistája, Andrej Zsdanov kezdte használni a világ szovjet megszállás alatt álló részére, szemben az Egyesült Államok befolyása alatt álló imperialista „háborús táborral”. Az imperialisták elleni harcot „békeharcnak” nevezte a szovjet propaganda a hidegháború alatt.

Ínyenceknek alább egy részlet Rákosi Mátyás 1952. december 15-i országgyűlési beszédéből, amiből jól látszik a szó szovjet vonatkozása, de annak angol megfelelőjét, a „peace camp” kifejezést egyébként a nyolcvanas évek óta különféle háborúellenes mozgalmak is használják.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *