A hivatalos összesítések szerint csütörtökön hajnalra 15 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok és 68 ezer fölé a sebesültek száma Törökországban és Szíriában.

A török katasztrófavédelem (AFAD) összesítése szerint az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt. Ennél pusztítóbbnak csak az 1999-ben bekövetkezett földrengés bizonyult, amely 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig.

Mentőszervezetek arra figyelmeztettek, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, a szíriai adatok például feltűnően lassan frissülnek. A WHO becslése szerint a rengések a két országban összesen 23 millió emberre voltak hatással.

A mentést a téli hideg mellett az utórezgésektől való félelem is nehezíti. Hivatalos amerikai adatok szerint eddig 124 négyes vagy annál nagyobb erősségű utórendgés volt. Bár ezek ereje és sűrűsége csökken, nem zárhatók még ki az 5-6-os erősségű utórezgések, amik újabb károkat lennének képesek okozni.

A törtök hatóságok közben megígérték, hogy nemsokára visszakacsolják a Twittert, aminek az elérését korlátozták a rengések után. Erdogan elnök előtte elismerte, hogy követtek el hibákat a mentés során.

Bár sikerült megnyitni a Bab al-Hawa-i szárazföldi határátkelőt Törökország és Szíria között, de az állomás egyik tisztje azt nyilatkozta, hogy nemzetközi segítség szerda estig nem lépte itt át a határt. Érkezett viszont 300 szír áldozat holtteste a szomszéf ország felől.

De akarnak még szinte csodaszerű mentések: a törökországi Kahramanmaras településen 73 óra után sikerült élve kimenteni a romok elól egy ötéves kislányt és a szüleit. A kis Mir Merzan Bagis állapota stabil volt, amikor a családtgajaival együtt kórházba szállították.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *