Fagyott cápatetemet sodort partra a víz az Egyesült Államokban. Több kutató is elemezte a szerencsétlenül járt állatot.

Partra sodort fagyott cápáról készítettek fotókat hétvégén a Cape Cod félszigeten. A különös jelenség felkeltette a közösségi média felhasználóinak figyelmét, de több cápakutató is elemezte a tetemet.

A tudósok arra jutottak, hogy a szerencsétlenül járt állat egy porbeagle cápa, amely jellemzően az Atlanti-óceán északi részén, az Atlanti-óceán déli részén, az Indiai- és a Csendes-óceánon őshonos.

Greg Skomal – aki mintegy 40 éve kutatja a cápákat – úgy véli, a szóban forgó faj azon kevés fajok egyike, amelyek a jelentősen hidegebb hőmérsékletet is képesek elviselni. John Chisholm massachusettsi cápakutató pedig szombaton azt tweetelte az esetről, hogy valószínűleg ugyanarról a cápáról van szó, amelyet napokkal korábban mosott partra a víz, és amely „a nagy dagályokkal együtt mozog”.

A szakember szerint egy hímről van szó, azonban nem sikerült megmérnie az állatot, mivel a látogatók elvitték a cápa farkát, hátúszóját, mellúszóját és fogait is.

Kiderült, hogyan halt meg

A cápák, ha veszélyt észlelnek, általában sekély vízbe úsznak, aztán a parton elpusztulnak – mondta Skomal, hozzátéve, néhány héttel ezelőtt egy másik cetcápa is megjelent a félsziget sekély vizében, a viselkedéséből pedig azt állapították meg, hogy gyenge és haldoklik.

Mint mondta, a Cape Cod félsziget alakja majdnem úgy néz ki, mint egy kinyújtott kar, és úgy működik, mint egy természetes halcsapda.

A legyengült cápák vagy bármilyen legyengült állat a part közelébe kerül, és végül a parton hal meg, vagy a parthoz közeli sekély vízben

– fejtette ki a szakértő. Ugyanakkor a fotókon látható cápa annyira rossz állapotban van, hogy nehéz lenne megállapítani a halál okát – írta az USA Today News.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *