Rastislav Kácer külügyminiszter egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy „ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”. A külügyminiszter nyilatkozata felháborította Igor Matovicot és Gyimesi Györgyöt.

„Ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben” – mondta Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter, amikor azt kérdezték tőle, eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek. Sőt ennél továbbment, szerinte ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

Emellett arról is kérdezték a műsorban, hogy miért bírálta olyan élesen a magyar miniszterelnököt a Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja miatt. Erre azt válaszolta, hogy mert Magyarországon élt öt évig, és harminc éve figyeli a biztonságpolitikát. Erről van a trezorjában egy „vaskos titkosszolgálati akta”. Véleménye szerint Orbán sáljában komoly stratégiai problémák öltöttek testet.

Nagy felháborodást keltett Szlovákiában is

Kácer mostani nyilatkozata kiverte a biztosítékot a legnagyobb kormánypártban, az OĽaNO-ban is. Igor Matovic és Gyimesi György szerda délután közös sajtótájékoztatót is tartott, ahol Ján Slotához hasonlították a külügyminisztert. „Kácer a józan Slota” – mondta Gyimesi, amit Matovic is többször elismételt.

A két politikus szerint a tárcavezető álhíreket terjeszt és ijesztget, ugyanis Magyarország nem veszélyezteti Szlováki a területi egységét. Gyimesi felszólította a minisztert, mutassa be azt az aktát, amelyről beszélt, vagy pedig kérjen bocsánatot Magyarországtól. Matovic kiemelte: magyarországi szlovák nagykövetként is előfordult Kácerrel, hogy „nem teljesen korrekten viselkedett a vendéglátó országgal szemben”, de bízik benne, hogy Kácer csak tévedésből mondta, amit mondott.

„Ez egy súlyos vád az egyik legközelebbi partnerünkkel szemben, akivel a leghosszabb közös határunkon osztozunk” – jelentette ki az OĽaNO elnöke, aki szerint a külügyminiszter a választások előtt előhúzta a „magyar kártyát”.

Nem kellene kiengedni a dzsinnt a palackból

– tette hozzá Matovic, aki szintén bocsánatkérést vár a minisztertől. „Kácer miniszter úr hazudik és tudatosan félrevezeti az embereket” – véli Matovic. Az is kiderült, hogy amíg ő volt a miniszterelnök (2020. március 21. és 2021. március 30. között), nem kapott olyan információt, hogy Magyarország fenyegetést jelentene Szlovákia számára, és a Biztonsági Tanács ülésein sem foglalkoztak ezzel a témával – közölte a napunk.sk.

Ha a miniszter nem kér bocsánatot, rákérdeznek Zuzana Caputová köztársasági elnöknél, meg akar-e tartani a hivatalában egy ilyen minisztert az OĽaNO elnöke szerint.

Korábban is volt már probléma

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter korábban azt mondta: a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak van okuk paranoiára, amit a magyar miniszterelnök irodájával indokolt. Szerinte ugyanis Orbán Viktor irodájában egy óriási térképet láthatunk a történelmi Magyarországról. Tavaly decemberben pedig élesen bírálta Szijjártó Pétert amiatt, mert Robert Fico volt szlovák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatót. 

A magyar külügyminiszter erre úgy reagált, szerinte a „felesleges nyilatkozatok” terhelik a kétoldalú kapcsolatokat. Majd hozzátette: szlovák részről sokszor kell „tisztességtelen, unfair nyilatkozatokat” olvasnia. „Ha jóleső érzés is lenne azonnal visszavágni, érdemes előtte venni egy nagy levegőt” – fogalmazott Szijjártó. 

(Borítókép: Rastislav Káčer 2022. november 29-én. Fotó: Andrei Pungovschi / AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *