Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára a felesége, Ri Szol Dzsu és a lányuk társaságában érkezett az észak-koreai néphadsereg megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott díszvacsorára, amit egy meg nem nevezett helyszínen tartottak meg.

A jelek szerint Észak-Korea hatalmas katonai parádéra készül a fővárosban, Phenjanban, ahol bemutathatja a növekvő nukleáris fegyverprogram legújabb eszközeit, ami aggodalmat kelt szomszédaiban és az Egyesült Államokban.

Negyedik ismert nyilvános megjelenése alkalmával Kim 9-10 év körüli lánya szorosan apja mellett állt, aki kezet fogott magas rangú tisztviselőkkel, és mellette ült egy asztalnál. Elemzők szerint Kim azzal a döntésével, hogy lányát a hadseregéhez kötődő nyilvános eseményeken megmutatja, arra akarja emlékeztetni a világot, hogy nem áll szándékában önként lemondani nukleáris fegyvereiről, amelyek garanciát jelenthetnek családja dinasztikus uralmának meghosszabbításához, írja az Associated Press.

Az állami média „tiszteletre méltónak” és „szeretettnek” nevezte az észak-koreai vezető lányát, aki novemberben egy interkontinentális ballisztikus rakéta repülési tesztjén vett részt, egy ízben pedig elkísérte apját a katonai elöljárókkal folytatott megbeszélésre.

Észak-Korea hivatalos koreai központi hírügynöksége szerdán közölte, hogy Kim Dzsongun a lányával együtt meglátogatta a Koreai Néphadsereg tábornoki tisztjeinek szálláshelyét. Később a Koreai Néphadsereg főparancsnoka egy banketten bátorító beszédet mondott a katonáknak, dicsérve őket, amiért a külső nehézségek ellenére fenntartják „a világ legerősebb hadseregét”.

Növekszik a feszültség

Észak-Korea készen áll arra, hogy nukleáris fegyvert teszteljen, és valószínűleg erre sort is kerít – jelentette ki decemberben Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök.

Észak-Korea az utóbbi időszakban több rakétát – köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat – lőtt ki, mint bármikor máskor, amióta Kim Dzsongun 2011-ben hatalomra került. Emiatt hatalmas a feszültség a térségben.

Phenjan utalt arra, hogy részben a Dél-Korea és az Egyesült Államok által tartott nagyszabású közös hadgyakorlatra reagál, amelyet fenyegetőnek és provokatívnak tart. Han Dokszu szerint bár Dél-Korea szívesen folytatna párbeszédet szomszédjával, szerinte a felek távol vannak a békekötés lehetőségétől.

(Borítókép: Kim Dzsongun és felesége, Ri Szol Dzsu lányukkal 2023. február 7-én. Fotó: KCNA / Reuters)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *