Elsírta magát a meghatottságtól egy Törökországban tartózkodó magyar mentős, miután több mint tíz óra munka után sikerült megmenteni egy ötéves kislány életét.

Több magyar mentőcsapat is érkezett Törökországba, amelyet két napja rendkívüli földrengés rázott meg. A kutató-mentő szervezetek együttesen több élő embert is megtaláltak a romok alatt, és közülük néhányat már sikeresen ki is emeltek.

Az egyik ilyen eset után szólaltatta meg az ATV Pavelcze Lászlót, aki éppen arról beszélt, hogy a feladat napok óta változatlan, minél több ember életét megmenteni.

A hat kimentésre szorulóból már kettő kint van, a harmadik folyamatban van. Úgy gondolom, hogy a lelkiismeretünk hajt bennünket, dolgozunk azért, hogy mindenki kikerüljön

– ismertette az előttük álló feladatokat a férfi, amikor hirtelen elakadt a szava, nagy levegőt vett, majd könnyek szöktek a szemébe. Mint néhány másodperccel később kiderült, az egyik mentéstől hatódott meg.

Ezért a kislányért több mint tíz órát küzdöttünk, úgyhogy nem volt meg minden felszerelés, hajtani kellett, hogy meglegyen, utasításba kaptuk, hogy hagyjuk itt a helyszínt

– mesélte Pavelcze László az ATV-nek az ötéves kislány kimentése után nem sokkal.

Magyarország is támogatja a bajbajutottakat 

Magyarországról több mentőcsapat is érkezett Törökországba: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatán, a Hunor Mentőszervezeten kívül jelen van még a Terrorelhárítási Központ speciális mentési egysége, a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző, 19 tagú egészségügyi csoport hét mentőkutyával. Továbbá az Életjel Mentőcsoport és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a katasztrófa helyszínére.

Szijjártó Péter a győri repülőtérről jelentkezett be szerda délután, ahol többek között elmondta, hogy a külügyminisztérium 50 millió forintos támogatást adott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely mobil klinikáit a katasztrófa sújtotta területen állítja fel.

Tizenegyezer felett a halálos áldozatok száma

Szíriában a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma meghaladta a 2500-at a szerdán közzétett legfrissebb hivatalos adatok alapján, a török hatóságok csaknem hétezer halottról számoltak be, így a földmozgás már együttesen több mint tizenegyezer életet oltott ki. Recep Tayyip Erdogan szerdán a dél-törökországi Kahramanmarasban közölte, hogy 8574-re emelkedett a hétfői földrengéssorozat törökországi halálos áldozatainak száma. Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 133-ra nőtt.

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa szerint félő, hogy az áldozatok száma 20 ezernél is több lehet, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen erősségű rengések után a halottak száma az első napok adatainak nyolcszorosa lehet.

(Borítókép: Tűzoltók túlélők után kutatnak egy összeomlott épület romjai között 2023. február 8-án. Fotó: Kamran Dzsebreili / AP / MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *