Minden nehéz technika jobb a semminél. Fontos látni, hogy az ukránoknak sokszor semmilye nincsen, például terepjárót használnak nehézgéppuskával, tehát mindenképp segítség neki, ha a németek Leopard 1-es tankokat adnak nekik, de kérdés, hogy fel tudják-e használni azokat – mondja Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője a Mandinernek.

A német szövetségi kormány biztonsági tanácsa kedden jóváhagyta összesen 178 darab Leopard 1-es harckocsi leszállítását Ukrajnának – írtuk a Der Spiegel értesülése alapján. Ez sokkal több, mint amennyiről eddig szó volt.

A németek pár napja még 29 darab szállítható Leopard 1-esről, és 88 darab felújításáról beszéltek. Emellett a németek 14 modernebb, 2A6-os Leopardot is ígért Ukrajnának. A 178 Leopard 1-es harckocsit a raktárakból szedik elő, írja a lap: ebből 88 Olaszországból érkezik vissza Németországba. Állítólag a német kormány állja a teljes számlát: a felújítást és szállítást. A 178 Leopard leghamarabb 2024-ben érkezhet Ukrajnába.

Demkó hozzátette: a Leopard 1 régi eszköz, régebbi mint a Leopard 2-es. Mindenképp fel kell újítani őket. A mai orosz harckocsiknak ugyanakkor felújítva sem fognak megfelelő ellensúlyt jelenteni, de persze többet jelentenek, mint ha még ez sem lenne. Kérdés, a Leopard 1-esek mikor jutnak el a frontra – de a Leopard 1-esekkel az ukránok nem fogják megnyerni a háborút.

Ukrajna nagyon nehéz helyzetben van, érkeznek a segélyek, de nem biztos, hogy az orosz hadiipar megnövekedett teljesítményét tudják ellensúlyozni – figyelmeztetett Demkó Attila. Szerinte kérdés, hogy 2024-ig kitart-e Ukrajna. A Leopardok beígérése ugyanis a jelen helyzeten nem változtat.

A németekre az oroszok politikailag neheztelni fognak, de ők is pontosan tudják, hogy a Leopard 1-es szállítás nem jelent stratégiailag döntő tényezőt – tette hozzá. Szerinte Ukrajnának valójában sok ezer, modern, egy típusból származó harckocsira és páncélozott szállítójárművekre van szüksége.

Kérdés, bármi elég lenne-e, mivel Oroszország elhatározta, hogy nyerni fog, és számolatlanul önti az erőforrást Ukrajnába. Nem fogják tudni megverni egész Ukrajnát, de komoly csapásokat tudnak mérni az országra, további területeket szerezhetnek meg, és komoly infrastrukturális csapásokat mérhetnek rá – mondta a Mandinernek Demkó Attila.

Somkuti: Mire a 178 német Leopard 1-es megérkezik, vége lesz a háborúnak

Nyitókép: Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *