Leállíttatná Görögország egy török atomerőmű építését, mert szerintük az balesetveszélyes helyen, a hétfői földrengés helyszínétől nem messze épül, és tartanak tőle, hogy egy jövőbeni természeti katasztrófa atomkatasztrófát okozhatna a régióban.

Leállíttatná Görögország a Törökországban épülő Akkuyu atomerőmű építését, mivel szerintük a mostani földrengés megmutatta, hogy az atomerőmű komoly veszélyt jelentene a térségre egy jövőbeli földmozgás esetén.

A február hatodikán, hétfő hajnalban bekövetekezett 7,8-as erősségű földrengés súlyos károkat okozott a török-szíriai határvidék mindkét oldalán. Az erőművet építő orosz Roszatom azonban már hétfőn jelezte, hogy az építési területen nem befolyásolta a munkát a földmozgás és az épülő létesítmény szerkezete sem sérült meg. A blokk első reaktorát a tervek szerint 2024 végén helyezik üzembe, a további reaktorokat pedig egyéves időközönként kapcsolják majd be.

Görög szakértők mégis azonnal arra figyelmeztettek, hogy a térségben már voltak nagy erejű rengések, amelyek a jövőben veszélyeztethetik az atomerőmű biztonságos működését. A Pentapostama görög lap szerint Akisz Celentisz szeizmológus professzor szerint az Akkuyu-ban épülő erőmű környéke kockázatos terep egy aomerőmű számára, mivel alig 25 kilométerre található az Etcemis törésvonaltól, amely a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengést is képes produkálni. 

A török kormány eközben vizsgálja a Görögországhoz még közelebb fekvő Szinop és Trákia térségében is esetleges újabb atomerőművek építésének a lehetőségét.

A görög lap mindennek fényében úgy gondolja, hogy Görögországnak az amerikai kormány és a szenátus támogatását kéne kérnie, felszólítva őket, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket az atomerőmű építésének leállítása érdekében, rendeljenek el szankciókat az orosz Atomstroyexport ellen és tiltsák meg a cég törökországi tevékenységének folytatását.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *