2011 óta először látogatott belga kül- és Európa-ügyi miniszter Magyarországra. Kedden délelőtt hivatalában fogadta Hadja Lahbibot Varga Judit.

A találkozó kiemelt témája volt a spanyol–belga–magyar elnökségi trió alatt ellátandó feladatok, ugyanis hazánk 2024 második felében Belgiumtól veszi át az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét.

„Számos kérdésben hasonló álláspontot képviselünk triópartnereinkkel, így többek között abban, hogy növelni kell az európai gazdaság globális versenyképességét, vagy hogy az uniónak nagyobb felelősséget kell vállalni saját biztonságáért, ezért szorosabb együttműködést szorgalmazunk a védelempolitika terén, megerősítve az európai védelmi ágazat ipari és technológiai bázisát” – számolt be az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

A migráció kérdésével összefüggésben Varga Judit állítása szerint egyetértettek abban, hogy együttműködésre van szükség az uniós migrációs politika külső dimenzióinak megerősítése érdekében. 

Majd kiemelte, „érintettük az energiabiztonság és a háború témakörét is, melynek kapcsán a magyar álláspont továbbra is egyenes és tiszta: szankciók helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”. 

Szó esett még a jogállamiság kérdéséről is, ahol hangsúlyozta Varga Judit, hogy „fontos a tisztánlátás, Magyarországot és a magyar jogállamiságot nem lehet kizárólag elfogult NGO-k véleménye alapján megítélni”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *