Szokatlan adatokat észleltek a földtani mérőműszerek az ország egyik vármegyéjében. Négy településről is érkezett bejelentés a szeizmológiai obszervatóriumba.

Február 7-én délelőtt több bejelentés is érkezett a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba, mely szerint földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves vármegye területén (Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken), délelőtt 10 órakor.

Az obszervatórium szakemberei megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra jutottak, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye. Emellett megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahang állomásukon is megjelenik ebben az időpontban a jelenség. Arra következtetnek, hogy a megfigyelt adatok nagy hanghatásnak köszönhetőek.

Az obszervatórium közösségi oldalán közzétett bejegyzése alatt a helyiek „robbanásszerű hangról” írnak, egyesek viszont a Magyar Honvédség által riasztott Gripeneknek tulajdonítják a jelenséget.

Nem tudom, mire gondoltak, hogy hanghatás, amelyet majd’ 30 kilométeren belül Jászberénytől Kápolnáig mindenki hallott. És nem tudják?! Az emberek kiszaladtak az udvarra. Mi is. Félelmetes volt

– írta az egyik felhasználó a poszt alá.

A mellékelt ábrán a szeizmométerek és infrahang állomás regisztrátumai láthatóak.

Több országban is földrengés volt

A napokban Törökországban és Szíriában is rengett a föld. A térséget hétfőre virradóan rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás déltájban egy 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras tartomány volt. A törökországi katasztrófavédelem, az AFAD szerint

185 UTÓRENGÉST JEGYEZTEK FEL.

Törökország középső részét kedd hajnalban újabb, 5,6-os erősségű utórengés rázta meg, az AFAD pedig további utórengésekre figyelmeztetett. Szíriában több mint 200 házomlásról tudni. A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet késő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban. A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó:  Furchin / Getty Images Hungary)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *