Ameddig a szem ellát, csak romokat látni a kelet-ukrajnai Bahmuttól északra. A pusztítás mértéke elképzelhetetlen. Az orosz csapatok folyamatosan lövik a donyecki városba vezető útvonalakat és a környező településeket. Az ukrán hadsereg egyelőre még tartja Bahmutot.

Az ENSZ főtitkára aggódik az ukrajnai háború esetleges kiszélesedése miatt.

“Az ukrán népnek temérdek szenvedést okoz az orosz invázió, amelynek mélyreható globális következményei is vannak. Attól tartok, hogy a világ nem alva járva, hanem tágra nyílt szemekkel botorkál bele egy nagyobb háborúba” – jelentette ki António Guterres a világszervezet New York-i közgyűlésén..

Lengyelország osztozik az ENSZ-főtitkár aggodalmában és további lépéseket tesz védelmi képességének megerősítésére. Varsóban hadgyakorlat keretében telepítették a NATO keleti határvidékének védelmét szolgáló Patriot-rakétaütegeket, amelyeket az Egyesült Államoktól kaptak. Németország pedig légvédelmi rendszereket küldött a lengyeleknek.

A nagy hatótávolságú nyugati rakéták miatt Moszkva kénytelen volt stratégiát váltani, katonai elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy a márciusra várt orosz offenzíva máris zajlik. Becslések szerint ukrán oldalon eddig 100 ezer, orosz oldalon 200 ezer katona vesztette életét a már csaknem egy éve tartó háborúban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *