A Szíria és Törökország határán történt erős földrengés után az éjszaka újabb hírek érkeztek az egyik legrosszabbul sújtott régióból, Hatay tartományból.

A BBC szerint még mindig van, aki a romok alól kiabál, és egy fémmel csapkodva sírva próbálja felkelteni a külvilág figyelmét, de nem mindenhol van elég ember, aki hatékonyan ki tudná menteni a túlélőket a romok alól. Amikor egy egész ház összedől, gépekre van szükség a romok kiemeléséhez.

A túlélőket és menedék nélkül maradókat ráadásul a fagyhalál is fenyegeti, éjszaka ugyanis fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

A két országban együtt már több mint 5000 halottja van a hétfői 7,8-as erősségű és az azutáni 7,5-ös erősségű földrengésnek, ami Törökország délkeleti részét a szomszédos Szíriát is súlyosan érintette. A halálos áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni, ahogy a mostanra nemzetközivé vált kutató-mentő misszió folytatódik.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az országa déli részén 10 várost nyilvánított katasztrófa sújtotta övezetté, és kijelentette, hogy mindegyikben 3 hónapos szükségállapot lesz érvényben az okozott károk miatt. (BBC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *