Bogdan Aurescu román külügyminiszter bekérette a bukaresti magyar nagykövetet kedden a román külügyminisztériumba, hogy közölje vele a román állam nemtetszését Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökének közösségi médiában megjelenő bejegyzéseivel kapcsolatban.

„A székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén! Hajrá, székelyek! Hajrá, Erdély” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Németh Zsolt fideszes politikus.

Erre a bejegyzésre reagálva Bogdan Aurescu román külügyminiszter bekérette a bukaresti magyar nagykövetet a minisztériumhoz, hogy közölje országa álláspontját.

A külügyminisztérium határozottan elutasítja a Németh Zsolt Facebook-oldalán megjelenő tartalmat, amelyben az úgynevezett székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli – idézi a román külügy sajtóközleményét a Digi24.

A Külügyminisztérium ezzel összefüggésben kiemeli, hogy a romániai jogrend rögzíti mind a 20, nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát arra, hogy sajátos jelképeiket magánjellegűen, valamint nyilvánosan, meghatározott kulturális és vallási megnyilvánulásokon belül használják. Hozzátették, hogy Romániában nincsen Székelyföld nevű közigazgatási terület, ezáltal elfogadott jelképe sem lehet.

(Borítókép: Bogdan Aurescu 2022. augusztus 30-án. Fotó:  Tomas Tkacik / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *