Megrázó fotók készültek – a már több mint 5000 halálos áldozatot követelő hétfői földrengések epicentrumhoz közeli – Kahramanmaraş tartományban. A képeken egy helyi férfi, Mesut Hancer látható, amint a romok között görnyedve tartja a 15 éves lánya kezét, miközben a tragédiában elhunyt Irmak holtteste az egykori lakásuk betonlapjai, betört ablakai és törött téglák alatt hever. Az apa és a lánya közelében egy kalapácsos férfi próbált áttörni a romokon.

Közben a szíriai Vörös Félhold segélyszervezet vezetője felszólította az USA-t és az EU-t, hogy függesszék fel a Szíriával szembeni szankcióikat a minapi földrengés miatt.

Ankara kérésére az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmuson keresztül több mint 1180 kutató-mentő szakembert és 79 keresőkutyát küld Törökországba.

A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység minden tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulatával kiutazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt az érintett térség egyetemi kórházában.

Egyébként az afganisztáni tálibok is segítséget ígértek a földrengés károsultjainak. (Guardian, MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *