Az első „transz nő”, azaz magát nőnek érző férfi, Kim Petras és „nem bináris”, meleg zenésztársa, Sam Smith kapta meg a legjobb pop duónak járó díjat a vasárnap esti Grammy-gálán, Los Angelesben, Unholy című dalukért.

Kim Petras beszédében köszönetet mondott „minden hihetetlen transznemű legendának”, s főleg egykori mentorának, az úgyszintén transz skót Sophie Xeonnak, aki 2021 januárjában esett ki egy athéni szálloda balkonjáról. Úgyszintén megemlítette Madonnát, akinek azért hálás, mert sokat harcolt az LMBTQ-„jogokért”.

Az énekes elmondta hogy a „semmi közepén” (nowhere) született Németországban, majd 

köszönetet mondott édesanyjának is, amiért „hitt nekem, hogy lány vagyok”.

Sam Smith is kapott köszönetet, akiről Kim Petras azt mondta: „Egy valódi angyal vagy és egy hős!”

Transzgender protokoll: épp szétesik a nemváltoztatás-pártiak hivatkozási alapja

Beszédében úgy fogalmazott: sokan azt mondták neki, hogy a zenéjét csak melegklubokban fogják játszani, de neki ezzel semmi baja nincs, mivel imádja a melegbárok zenéjét. „És most – folytatta – Grammy-díjat kaptam azért, hogy melegbár-zenét csináltam a barátommal. Ez a legjobb érzés a világon!”

Beyoncé, akit a legtöbbször jelöltek Grammyre, köszönetet mondott a „queer közösségnek”, amiért feltalálták a dance musicot.

Kim Petras (1992) Kölnben született, de Los Angelesben él. 2008 óta zenél. Eddig három lemeze jelent meg. Anyja koreográfus, apja mérnök, nővére úgyszintén énekes. 13 évesen tűnt fel egy német tévéműsorban, ahol már az orvosi nemváltásáról beszéltek. Végül 16 éves korában esett át nemváltó műtéten, ahol külső megjelenését nőiesre operálták, habár biológiailag férfi.

Az úgyszintén 1992-ben született, angol Sam Smith 2014 és 2023 közt négy nagylemezt adott ki. A meleg Smith 2017 októberében genderqueernek nyilvánította magát, mondván, „legalább annyira nőnek is érzem magam, mint férfinak”. 2019 szeptemberétől nem binárisnak érzi magát, és az ők névmást használtatja magára.

 

Horror pedofilügy: egy melegpár 17-szeres gyermekmolesztálásért áll bíróság elé Amerikában | Mandiner

MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *