Kína elégedetlenségét fejezte ki az Egyesült Államokkal szemben, amiért tegnap lelőtték a napok óta az amerikai légtérben lebegő kínai kémléggömböt. A ballon egy elavult kémeszköz, a hidegháború idején gyakran használták hírszerzésre.

A kínai külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok túlreagálja a helyzetet, és „súlyosan megsértette a nemzetközi gyakorlatot”. Cáfolják, hogy a ballont kémkedésre használták volna, szerintük az „polgári használatra szolgál”.

Néhány nappal ezelőtt a Pentagon közölte, hogy egy kínai felderítő ballon lebeg az amerikai légtérben. A Reuters által idézett szakértő szerint a ballonok amerikai és szovjet oldalon is népszerű kémeszközök voltak a hidegháború idején, de manapság már elavultnak számítanak, és hírszerzési szempontból ez sem különösebben hasznos.

A léggömböt először nem akarták kilőni, attól tartva, hogy a darabjai veszélyt jelenthetnének a lakosságra, de amerikai vadászgépek tegnap végül mégis megsemmisítették Dél-Karolina partjainál, az Atlanti-óceán felett.

(CNN)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *