Mi történik akkor, ha egy nyugdíjas dolgozik és betegszabadságra kényszerül? Kap betegszabadságot vagy táppénzt? Az adó.hu kiderítette, hogy egy 2020-as törvény alapján egy nyugdíjas munkavállaló táppénzre nem jogosult, de a betegszabadság megilleti.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2020. július 1-jétől hatályos rendszerében a biztosítási és ehhez kötődően a járulékfizetési kötelezettség nem terjed ki a kiegészítő tevékenységet folytató személyekre. Ebbe a körbe tartoznak a saját jogú és özvegyi nyugdíjasok, aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül, akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel – írja az adó.hu.

A munkaviszonyban álló nyugdíjas nem biztosított és így nem jogosult a társadalombiztosítás ellátásaira. Ezért nem kaphat táppénzt sem, amely az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közé tartozó társadalombiztosítási ellátás.

Ugyanakkor a munkaviszonyban álló nyugdíjast a betegszabadság megilleti, mivel az nem társadalombiztosítási ellátás, és a munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy „a munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki”, ezen munkavállalói jogosultság szempontjából nem tesz különbséget a nyugdíjas és nem nyugdíjas munkavállalók között.

A betegszabadság tartamára a távolléti díj hetven százaléka jár. Munkáltatója felé ennek érvényesítéséhez le kell adnia a keresőképtelen állományra vonatkozó orvosi igazolást.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *