Hatalmas botrány alakul az angol labdarúgás élcsapatai körül, a Premier League által folytatott vizsgálat eredményeként pontlevonás várhat a Manchester Cityre, a Manchester Unitedra és a Liverpoolra is. A három gigász közül ráadásul kiemelkedik a City szabálysértése, a Sky Sports által közölt jelentés szerint a klubnál 2009 óta minden évben trükköztek a fizetések bejelentésével, a vizsgált idényekben nem volt egyetlen olyan év sem, amikor eleget tettek volna a PL pénzügyi reguláinak.

A Premier League átfogó vizsgálatot jelentett be a liga élcsapataival szemben, a legsúlyosabb vádakkal pedig a nyolcszoros bajnok Manchester City néz szembe, amely a vizsgálat által érintett időszakban hatszor végzett a PL élén.

A gyanú szerint a csapat 2009 óta folyamatosan trükközött a játékosok és stábtagok, így például a menedzser Pep Guardiola bevallott fizetésével, így próbálták elrejteni kiadásaik egy részét, miközben a másik oldalon továbbra is fennáll a vád, hogy olyan, a tulajdonos által végrehajtott tőkeinjekciókat is piaci bevételként könyveltek el, amelyeket az angol és a nemzetközi gazdasági regulák sem tettek volna lehetővé.

A Sky Sports által eddig közölt részletek szerint a Liverpoolnál és a Manchester Unitednél is találtak hasonló szabálytalanságokat, csak míg ezek három-négy idényre korlátozódtak, addig a Citynél folyamatos volt az eltérés a könyvelt összegek és a valós kifizetések között azóta, hogy bin Zajed al-Najan sejk színre lépett a csapatnál – és több mint száz alkalommal csalhattak.

Ám nem csak fizetési papírokról van szó, mint a jelentés írja, a klub vezetői szándékosan félrevezethették a ligát és az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) is a jogdíjbevételek, az ügynöki díjak és a fenntarthatósági jelentések esetében is.

Az UEFA egyszer már büntette volna a Cityt

Emlékezetes, a Manchester City ellen 2018-ban az UEFA egyszer már vizsgálatot indított a pénzügyi fairplay többszöri megszegése miatt.

A Der Spiegel által korábban megszellőztetett információk alapján indított vizsgálat során arra jutott az UEFA, hogy a csapat sorozatosan átverte a szervezetet az FFP szabályaira vonatkozóan. Lényegében a csapat tulajdonosa, Manszúr sejk, az abu-dzabi királyi család tagja egyik zsebéből a másikba rakta át a saját pénzét, így finanszírozta a klub költekezéseit túlárazott szerződésekkel. A családhoz köthető Etihad légitársaság például évi 67,5 millió fontot fizetett a Manchester Citynek a mezszponzori megállapodás jegyében, de egy kiszivárgott email szerint az Etihad csak 8 millió fontot fizetett a fenti összegből, a többit Manszur magáncége pótolta ki. Ezzel pedig vétettek az FFP szabályai ellen, és a felügyelő szervet is átverték hamis adatokkal.

A Manchester City 2018-ban, az e-mailek nyilvánosságra kerülésekor vehemensen tagadta a vádakat, a Spiegel birtokába került leveleket lopottnak minősítette, amiket ráadásul a kontextusból kiragadva, fals módon tálaltak. Ugyanígy tagadták a vádakat, amikor májusban az UEFA vizsgálatot indított a klub ellen.

Az UEFA akkori vizsgálata a 2012–2016 közti pénzügyi jelentésekre irányult. Azonban hiába marasztalták el a klubot és szabtak ki Pep Guardioláékra két idényre szóló eltiltást, ami a nemzetközi kupasorozatokban való indulást illeti. A City a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon megtámadta a döntést, és végül megnyerte a pert, a CAS pedig hatályon kívül helyezte az európai szakszövetség által kiszabott büntetést. 

A szervezet akkor úgy reagált, a CAS döntése nem tisztázta a vádak alól az angol klubot, mindössze arról volt szó, hogy a bíróság nem találta kellően megalapozottnak az UEFA által végzett vizsgálat következtetéseit. Ugyanakkor azt is megjegyezték, elöljáróik „tudomásul veszik a döntést, és további lépéseket nem tesznek az ügyben”.

Ha az európai szövetség nem is lépett, a Premier League vezetői igen, most pedig előálltak eddigi eredményeikkel… A vizsgálatot innentől egy független nemzetközi szervezet viszi tovább.

A liga közleménye alapján a The Times újságírója, Martyn Ziegler szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Cityt konkrétan kizárják az angol élvonalból. A valószínűbb forgatókönyv azonban a pontlevonás vagy a pénzbírság.

(Borítókép: Marc Atkins/Getty Images)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *