Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban. A legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, amelynek epicentruma 18 kilométer mélyen volt, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre. A tragédiában legkevesebb 500-an haltak meg és 2600-en sérültek meg.

A rengést több utórengés is követte, a legfrissebb hírek szerint több mint százan meghaltak a katasztrófában. Adana polgármestere szerint két toronyház összedőlt a városban, miközben a szomszédos településeken is rengeteg házat döntött romba a hatalmas erejű földrengés.

Egyes információk alapján legalább 140 épület dőlt össze.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartomány kormányzója 23 halálesetről és 420 sebesültről, Sanliurfa kormányzója pedig tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Osmaniye tartományban öten vesztették életüket. A földrengéseknek hét török tartományban legkevesebb 76 halottja van.

Azóta Fuat Oktay török alelnök sajtótájékoztatón közölte, hogy a halottak száma 284-re emelkedett, míg a sérültek száma 2323-ra, és a földrengések összesen tíz tartományt érintenek.

Az alelnök arról is beszámolt, hogy legalább 1710 épület összeomlott, és eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.

Az Index rendkívüli képgalériában mutatja be a földrengés utáni első órákat.

Vészhelyzetet hirdettek

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez.

Izrael már fel is ajánlotta segítségét, és mentőcsapatot küld a romok alatt rekedt emberek felkutatására. Egyúttal Eli Kohen izraeli külügyminiszter őszinte együttérzéséről biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.

Remélem, mihamarabb sikerül átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral

– írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitter-oldalán, és közölte azt is, hogy a mentőalakulatokat azonnal az érintett területre riasztották.

Szíriában is nagy pusztítás volt

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. A halálos áldozatok száma már több mint 230-ra emelkedett Szíriában, míg a sérülteké 334-re.

A 7,8-as erősségű földrengésnek így együttesen legkevesebb ötszáz halottja van Törökországban és Szíriában.

A földmozgást Libanonban és Cipruson, sőt olvasónk jelezte, hogy Irakban is érezni lehetett.

Hajnali 4.20-kor arra ébredtem, hogy az ágyam és a lakókonténer is remeg. Elsőre azt hittem, szélvihar van, mert elég télies most az időjárás, de az ajtón kilépve nem volt semmi jele szélnek. Egyből tudtam, hogy földrengés volt

– közölte az Indexszel a földrengés epicentrumától körülbelül 500 kilométerre egy iraki olajfurásnál, Zahó közelében dolgozó olvasónk.

A fúrótorony környékén nincs mellettünk más település, ezért károkról nem tudok. Egyelőre a kurd hírportálok sem írtak róla. Itt viszont enyhébb volt a rengés: egyetlen információ alapján 4,8-as erősségű

– tette hozzá olvasónk.

Menekülnek az emberek

Damaszkuszban, Szíria fővárosában, valamint a libanoni fővárosban, Bejrútban és Tripoliban az emberek az utcára siettek, beültek az autójukba, hogy elmenekülhessenek, ha összedőlnének az épületek – közölte az MTI.

Időközben a televízión keresztül szólítják fel az embereket Szíriában, hogy autójukkal segítsék elvinni a sérülteket a kórházakba, míg egy aleppói egészségügyi tisztviselő szerint rengeteg ember várja az összedőlt épületek romjai alatt, hogy kimentsék őket onnan.

Evakuálni kellett egy kórházat

A CNN beszámolója szerint a kórházak túl vannak terhelve, és már a folyosókon is alig férnek el az érkező sebesültek.

Azonnali szükség van utánpótlásra és átfogó sürgősségi reagálásra. Sok kórház megtelt, de olyan is van, amelyet evakuálni kellett, miután olyan súlyos károkat szenvedett a földrengés következtében

– közölte Amjad Rass, a Szír-Amerikai Orvosi Tanács elnöke.

Gyászol az egész világ

A hétfő reggeli tragédiát követően a világ vezetői is részvétüket fejezték ki, egyúttal felajánlották segítségüket Törökországnak.

Őszinte részvétem Erdogan elnöknek, a földrengés áldozatainak, valamint a hozzátartozóknak. A sérülteknek mielőbbi felépülést kívánok. Együtt vagyunk Törökországgal a nehéz időszakban, és készek vagyunk segítséget nyújtani, hogy leküzdjék a katasztrófa következményeit

– írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter-oldalán.

Mellette többek között Narendra Modi indiai miniszterelnök, Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök, Isaac Herzog izraeli elnök, valamint Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is sajnálatát fejezte ki a történtek után, egyúttal támogatásáról biztosíatott.

A térségben gyakoriak a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

(Borítókép: Földrengés okozta károk Szíria Idlib tartományában, a török határon, 2023. február 6-án. Fotó: Aaref WATAD / AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *