Újabb hatalmas utórengés rázta meg Törökország földrengés sújtotta, Szíriával határos vidékét. Hétfőn dél körül érkezett jelentések szerint a Richter-skála szerint 7,7 tizedes erősségű földmozgás további jelentős károkat okozott a határ mindkét oldalán.

Eközben folyamatosan emelkedik a halálos áldozatok száma. Törökországban és Szíriában összesen meghaladta az 1500-at is. A sérültek száma közel 5500 volt hétfőn kora délután. Az első rengést követően legalább 2800 épület semmisült meg. 

Rengeteg épület összeomlott, nagy erőkkel folyik a mentés, de a hatóságok egyelőre megbecsülni sem tudják, hányan lehetnek a romok alatt.

A legerősebb rengés hétfőre virradóra a Richter-skála szerinti 7,8 tizedes volt, erre évtizedek óta nem volt példa.

Gaziantep híres történelmi emlékhelye, a Sahinbey kerületben található vár keleti, déli és délkeleti részén lévő néhány bástyája is összeomlott, némelyik csak megrongálódott. A kastély melletti támfal viszont összeomlott, ahogy a szomszédos több száz éves Sirvani mecset kupolája és keleti fala is.

A földrengés Szíria északi részén is emberéleteket követelt. Az ország egészségügyi minisztériumának jelentése több száz halottról számolt be a kormány ellenőrzése alatt álló Aleppó, Latakia, Hama és Tartusz tartományokban. 

A környéken több területet is lázadó csoportok ellenőriznek, ezekből eddig nem érkezett jelentés az áldozatok számáról. A mentést nehezíti, hogy a környéken továbbra is több százezer menekült él hevenyészett táborokban.

Több állam is segítséget ajánlott

Izrael, Ukrajna és Magyarország az első katasztrófa után pár órával közölte, hogy kész humanitárius segítséget indítani Törökországba, és mentőegységeket is küld, ha szükséges.

Időközben a görög kormány is hasonló bejelentést tett, az Európai Unió diplomáciai vezetője pedig közölte, hogy mentőegységeket mozgósított tíz tagállamban is.

Esőzés és hideg nehezítheti a mentést

A BBC azt írja, hogy az elkövetkező napokban a mentési munkálatokat jelentősen megnehezítheti az időjárás, ugyanis a régióban heves esőzések várhatók, a hőmérséklet pedig napközben mindössze 3-4 Celsius fokig emelkedik, éjszaka pedig jóval fagypont alatt marad, sőt: 3-5 cm hó is várható.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *