Az Euronews információi szerint csütörtökön Brüsszelben tárgyalhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon az uniós csúcstalálkozón, amelyen Orbán Viktor is részt vesz. A háború kitörése óta ez lehet Zelenszkij második külföldi útja a washingtoni látogatása után.

Egy magas rangú uniós forrás szerint Brüsszelben megkezdődtek az előkészületek az ukrán elnök lehetséges csütörtöki látogatása előtt. Forrásunk szerint az ukrán hatóságok még nem erősítették meg száz százalékig az elnök érkezését, mindez a biztonsági helyzettől is függ. 

A neve elhallgatását kérő diplomata szerint ha létrejön a látogatás, akkor Zelenszkij csütörtök reggel az Európai Parlament rendkívüli ülésén szólal majd fel. Ezt az ülést kifejezetten Zelenszkij miatt hívhatja össze a parlament elnöke, a képviselőket már értesítették arról, hogy lehetséges a plenáris ülés az ukrán elnök részvételével. Az államfő ezt követően az uniós állam – és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozóján vehet részt, szintén Brüsszelben. 

Ezen a megbeszélésen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, akinek a politikáját rendszeresen bírálják Kijevben. Legutóbb pénteken a kijevi EU-Ukrajna csúcstalálkozón beszélt arról Zelenszkij, hogy a szankciók ellenzőinek azt kellene elképzelniük, hogy az oroszok az ő gyerekeiket rabolják el. Ezen a csúcstalálkozón tárgyalnak majd az Oroszország ellen tervezett tizedik szankciós csomagról is. Magyarországon nemrég lezárult a szankciókról szóló nemzeti konzultáció, amelyben a válaszadók 97 százaléka negatívan nyilatkozott a büntetőintézkedésekről. 

Az ügyben megkerestük Orbán Viktor szóvivőjét, Havasi Bertalant, hogy megtudjuk, a miniszterelnök kihasználná-e az alkalmat arra, hogy kétoldalú tárgyalást folytasson az ukrán elnökkel, illetve van-e ilyen szándék bármelyik fél részéről. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *