Bulgária a repülőgépek hiánya miatt megszüntetheti az ország légterének védelmét szolgáló önálló harci szolgálatot – jelentette be Dimitar Sztojanov védelmi miniszter sajtótájékoztatón.

Sztojanov azt mondta, Bulgária még nem kapott ajánlatokat a partnerektől a vadászgépei esetleges pótlására, Izraellel, Svédországgal és Franciaországgal tárgyalnak. A miniszter azt reméli, február 15-ig megkapják a végleges válaszokat.

Azt mondta, tovább dolgoznak a MiG-29-es típusú vadászgépek repülési készenlétének meghosszabbításán. A kérdésben különböző országok javító szervezeteivel tárgyalnak, hogy megoldják a gépek hajtóműveinek problémáját.

Sztojanov januárban beszámolt a Lengyelországgal folytatott tárgyalásokról: a lengyeleknek van két, MiG-29-eshez való hajtóműve, és az egyiket gond nélkül leszállíthatják Bulgáriának.

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a MiG-29-eseket elvileg Izraelből származó F-16-osokkal, svéd Gripenekkel vagy francia Mirage-okkal lehetne helyettesíteni, de az ügyletet a parlamentnek jóvá kell hagynia, csakhogy most nem ülésezik, és április 2-án megint választásokat tartanak.

Korábban Bulgária bejelentette, hogy használt vadászgépeket kell lízingelnie a légierő légtérvédelmi igényeinek kielégítésére. Ezeknek az eszközöknek 2023 végétől kellene ellátniuk az említett feladatokat, mivel a jelenleg szolgálatban lévő MiG-29-esek erőforrása addigra kimerül.

Az első nyolc amerikai F-16-os típusú vadászbombázó, amiket Bulgária 2019-ben vásárolt 1,3 milliárd dollárért (468 milliárd forint), 2027-ben vagy 2028-ban állhat harci szolgálatba. (MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *