Elkeseredett harcok folynak Ukrajna több pontján, miközben az orosz csapások továbbra sem kímélik a civil lakosságot. 

Az orosz csapatok lassan, de módszeresen területeket nyernek a hónapok óta ostrom alatt álló Bahmut körül, Luhanszkban a Szvatove-Kreminna vonalon, valamint folyamatosan ostromolják a Donyecktől délre található Vuhledart. Az ukrán csapatok nehéz helyzetét az ukrán elnök is elismerte szombaton, miközben védelmi minisztere ismét hangsúlyozta, milyen fontos lenne Ukrajnának, hogy nyugati vadászrepülőgépeket kapjon.

– Biztos vagyok abban, hogy megnyerjük ezt a háborút – mondta a Olekszij Reznyikov – és felszabadítjuk a megszállt területeket, visszaállítjuk a kilencvenegyben elfogadott és nemzetközileg elismert határokat. De ha halogatást vagy vonakodást tapasztalunk a repülőgépekkel kapcsolatban, az további ukrán életekbe fog kerülni.

Az Egyesült Államok szombaton bejelentett egy új katonai segélycsomagot, amelyben százötven kilométeres hatótávolságú rakéták is szerepelnek. Rzenyikov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeket csak az ukrán területen tartózkodó orosz csapatok ellen használják, orosz területet nem támadnak velük. 

Vasárnap a kanadai Halifaxből útnak indították az első Ukrajnának szánt Leopard 2-es harci tankokat.

Bahmutban vasárnapi misére gyűltek össze és a békéért imádkoztak az aranykupolás Mindenszentek templomának pincéjében a város még el nem menekült lakói. Az erőddé alakított és rommá lőtt várost hónapok óta minden erejével ostromolja Oroszország.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *