Ismeretlen eredetű léggömböt figyeltek meg Kolumbia felett a hétvégén – közölte szombaton a dél-amerikai ország légiereje az Egyesült Államok légterében felfedezett és lelőtt kínai léggömbbel összefüggésben.

A tájékoztatás szerint a léggömb jellegű, óránként 46 kilométeres átlagsebességgel haladó tárgyat helyi idő szerint péntek reggel, 55 ezer méter magasságban észlelték, és követték az útját, amíg el nem hagyta az ország légterét – értesült az MTI.

Az átrepüléskor nem veszélyeztette az ország biztonságát vagy védelmét.A kolumbiai légierő közölte, hogy különböző országokkal és intézményekkel egyeztetve próbálják feltárni a léggömb eredetét.

Az Egyesült Államok egén bukkant fel egy kínai léggömb

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna be. Ott azonban felettébb érzékeny területek fölé ért, különösen Montanában, ahol a legtöbb amerikai atomrakéta silója található.

A kanadai és az amerikai légtérben is vadászgépek kísérték, Montana több repülőterén átmenetileg repülési tilalmat rendeltek el.

A Pentagon pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felett nyugat-keleti irányban átrepülő léggömb mellett 

egy másik kínai léggömböt is felfedeztek, mégpedig Latin-Amerika felett.

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett. A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette a léggömböt.

A dolog érdekessége, hogy Joe Biden amerikai elnök a léggömb lelövése előtt jó döntésnek nevezte, hogy a Pentagon nem adott ki parancsot az Egyesült Államok légterében megjelent kínai léggömb megsemmisítésére, néhány órával később viszont az amerikai védelmi minisztérium megváltoztatta döntését.

(Borítókép: Kínai kémballon az Egyesült Államok felett 2023. február 1-jén. Fotó: Chase Doak / AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *