Verdi-előadásokkal segítenének az olasz kormánynak a helyi operaházak, hogy az megvásárolhassa a zeneszerző vidéki otthonát és múzeumot csinálhasson belőle, írja a Guardian. A lap szerint Guiseppe Verdi örökösei húsz éven át veszekedtek a 19. században épült Sant’Agata di Villanovában található villa miatt, ezért október óta árulják

30 millió euró (11,5 milliárd forint) induló áron. A Traviata, az Aida és az Otello című operák szerzőjének darabjait június közepéig országszerte játsszák az operaházak, a bevételt pedig az olasz kormánynak adnák, hogy vegye meg az ingatlant, amelyhez egyébként elővásárlási joga van. A kormány idei költségvetése 20 millió eurót különített el a házra.

Az ingatlan tulajdonosa jelenleg a Carrara Verdi család négy tagja, akik a zeneszerző unokatestvérének, Maria Filomena Verdinek a leszármazottai. Mivel a Carrara Verdi-testvérek húsz éven át veszekedtek azon, hogy mit kezdjenek a házzal, és mivel egyikük sem engedheti meg magának, hogy kivásárolják egymást, az olasz legfelsőbb bíróság döntött úgy, hogy meg kell válniuk tőle.

A villában – ami részben eddig is múzeumként üzemelt – körülbelül 7600 Verdihez tartozó tárgyat, köztük a fésűjét, a kéziratait és a zongoráját is őrzik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *