A Kijevben tartott EU-Ukrajna csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij üzent azoknak a tagállami vezetőknek, akik hezitálnak Ukrajna vagy a szankciók támogatását illetően, írja az Eurológus. Mi lenne, ha a gyerekeiket egyszerűen csak elvinnék, buszokra raknák és erőszakkal az Orosz Föderációba vinnék? Erre a kényszerű kitoloncolásra szankciós mechanizmus kell. Az EU vezetőinek támogatását hallottam, láttuk, de még mindig szükségünk van az EU összes vezetőjének támogatására- mondta az ukrán elnök.

Ahogy pénteken írtuk, a találkozó témája elsősorban Ukrajna EU-csatlakozása volt, azonban szóba kerültek a szankciók is. Ursula von der Leyen azt mondta, a következő, tizedik csomag nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy kevesebb lehetőség legyen a szankciók kijátszására.

Elfogadtak egy nyilatkozatot az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról. Emellett rögzítették azt is, hogy Ukrajna – az ENSZ Alapokmányának és a nemzetközi jognak megfelelően – eredendő önvédelmi jogát gyakorolja az orosz agresszióval szemben. Ezért joga van felszabadítani és visszaszerezni az összes megszállt területet a nemzetközileg elismert határain belül.

Kiderült továbbá, hogy létezik egy tízpontos ukrán béketerv, melyre Oroszország eddig még semmilyen módon nem reagált. Az EU jelen lévő képviselői kijelentették, hogy készek támogatni a kezdeményezést, amely Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásán alapuló igazságos békére irányul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *