Január 28-án a rendőrség egy férfit, egy nőt és hat kiskorú gyereket találtak egy borospincében rejtőzködve az alsó-ausztriai Obritz településen. A hatóságokat a szomszédok riasztották azután, hogy többször hallottak gyerekhangokat és sírást onnan, de a hangok mindig elhallgattak, amikor valaki megközelítette a borospincék feletti házat. A házra számos térfigyelő kamera is fel volt szerelve.

A kivonuló két rendőrre paprikaspray-vel támadt az 54 éves férfi, aki 40 éves, brit élettársával, illetve a nő hét hónap és öt év közti gyerekeivel élt a borospincében. A férfit őrizetbe vették, de 24 óra után kiengedték. Azt egyelőre nem bizonyították, hogy a gyerekeknek a férfi-e az apja. A kicsik nem szerepeltek az osztrák nyilvántartásban, valószínűleg brit állampolgárok, őket ideiglenesen a gyámhivatal vette gondozásba.

A pince alagútrendszerében talált fegyverek, rengeteg doboznyi felhalmozott élelmiszer és a biztonsági kamerák miatt a rendőrség azt feltételezi, hogy a férfi prepper, illetv a szélsőjobboldali Reichbürger-mozgalomhoz is köze lehet. (Bankó Gábor fotóesszéje magyar prepperekről itt.) A helyi önkormányzat szerint a férfi hat borospincét is megvásárolt a településen.

A Daily Mail kiderítette, hogy a férfit Tom Landonnak hívják, több mint 30 könyvet írt és rendszerkritikusnak vallja magát. Az Epubli nevű kiadó honlapján így jellemzi magát: „Tom Landon 1968. február 20-án született egy alsó-ausztriai munkáscsalád négy gyermekének egyikeként. Apja alkoholizmusa nagy hatással volt az író fejlődésére. Landont jelenleg vitatott rezsim- és rendszerkritikusnak tartják.”

Landon szerint a rendőrségi akció a polgármester bosszúja amiatt, hogy a család szokatlan életet él. Azt állítja, nem a pincében tartotta a gyerekeit, csak a rendőrök elől menekültek oda, és a talált fegyverek is egy légpuska és hatástalanított II. világháborús fegyverek voltak.

A brit lap azt is kiderítette, hogy Landon a nürnbergi perben elítélt és kivégzett legmagasabb rangú náci háborús bűnös, Ernst Kaltenbrunner unokája. 1935-től kezdve Kaltenbrunnert tartották az osztrák SS fejének, ő hozta létre a mauthauseni koncentrációs tábort, 1943-tól pedig ő volt az Birodalmi Biztonsági Főhivatal (RSHA) vezetője. Landon még 1995-ben változtatta meg a nevét, és szerinte a nagyapjának semmi köze ahhoz, hogy ő rendszeren kívül akar élni. (Euronews)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *