Egy volt amerikai pilóta nyilatkozott arról, hogy miért nem lőhették le eddig azt a kémléggömböt, amely Kanada és az Egyesült Államok felett is megjelent a minap. Időközben a Pentagon azt is közölte, hogy egy második kínai kémléggömböt is találtak – ezúttal Latin-Amerika felett.

Nemrég került nyilvánosságra, hogy egy kínai gyártmányú, nagy méretű kémléggömböt észlelhettek Kanada és az Egyesült Államok felett, amely stratégiai fontosságú létesítmények felett készíthetett felvételeket. A Pentagon később megerősítette az értesülést, és azóta egy kisebb diplomáciai botrány kerekedett az ügyből.

Az emberek közül sokan azt is felvetették, hogy az amerikai légierőnek egyszerűen le kellett volna lőnie a léggömböt – de ez valójában nem olyan egyszerű dolog, mint gondolnánk. Az Insidernek egy volt amerikai pilóta Brynn Tannehill nyilatkozott arról, hogy miért nem lőtte le eddig az amerikai légierő az objektumot. 

Lelőni egy léggömböt?

Tannehill azt mondta: az elsődleges problémát az jelenti, hogy a léggömb lelövése halálos veszélynek tehetné ki az alatta tartózkodókat, egy elég nagy területen (nem mellékes, hogy – mint korábban megírtuk – egy három busznyi méretű objektumot kell elképzelni). Ezen kívül, mint a volt pilóta mondta, az is nehézséget jelent, hogy ezek a léggömbök több mint 30 kilométeres magasságban is operálhatnak, és a legtöbb amerikai légvédelmi rendszert nem arra tervezték, hogy ilyen magasságban semmisítsen meg célpontokat.

A Pentagon közlése szerint egyébként ez a léggömb egyelőre ennél alacsonyabban, körülbelül 18-19 kilométeres magasságban lebegett az Egyesült Államok felett. Ebben a magasságban elméletileg néhány légvédelmi rendszer kilőhetné, valamint az amerikai légierő F-22 Raptor vadászgépeinek is lehetne már esélye elérni, de az amerikai légierő egyelőre mégsem próbálkozott meg ezzel. 

Nagyon nehéz lenne lelőni, mert az eszközeinket nem arra tervezték, hogy ilyen léggömböket lőjenek le velük

– mondta a volt pilóta.

Hozzátette: ha lelövik a léggömböt, akkor azzal kell számolni, hogy rengeteg törmelék hullhat a földre. Ha például egy M61-es gépágyúval venné célba egy vadászgép, akkor a 20 milliméteres lövedékek egy része később földet érne. A magasság miatt ezek aztán több kilométeres távolságban szóródhatnának szét, és akár meg is ölhetnének valakit a földön. A rakéták használata sem lenne jobb opció, mert azoknál ekkora magasságban nagy a veszély, hogy elvétik a célpontot, és valahol egész máshol csapódnak be – fejtette ki a pilóta, majd összegezte:

abban biztos lehet az amerikai hadügyminisztérium, hogy a léggömb senkit nem fog megölni – abban viszont nem, hogy a lelövése sem járna áldozatokkal.

Ehhez képest más véleményt fogalmazott meg Donald Trump egyik volt katonai tanácsadója. Miles Yu azt mondta, hogy szerinte az amerikai légteret engedély nélkül megsértő objektumot már le kellett volna lőni. Mint mondta: az Egyesült Államoknak megvan a „képessége” a léggömb lelövésére, de a „szándék” egyelőre hiányzik.

Találtak egy másodikat is belőle

Mindeközben magyar idő szerint szombat hajnalban a Pentagon közölte, hogy találtak egy második képléggömböt is. A CNN szerint Patrick Ryder dandártábornok, a védelmi minisztérium szóvivője azt mondta:

Több jelentést láttunk arról, hogy Latin-Amerika felett is van egy léggömb. Úgy véljük, hogy ez egy másik kínai kémléggömb lehet.

Az nem derült ki, hogy pontosan Latin-Amerika mely része felett észlelték a léggömböt, azonban az egyik amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy ez az objektum egyelőre nem tart az Egyesült Államok irányába.

(Borítókép:  Chase DOAK / CHASE DOAK / AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *