Pénteken leginkább felhős, szeles időre számíthatunk, havazás az északi, északkeleti országrészekben várható. A nappali csúcshőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.

Pénteken sok helyen beborul az ég, és nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyobb havazás átmenetileg az északi és az északkeleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet.

Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet, este viszont a Dunántúl északi felén viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél. Hajnalban mínusz 6 és plusz 2, 

napközben 1 és 8 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint öt vármegyében egyes fokú, citromsárga figyelmeztetés lesz érvényben széllökés miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát

  • Pest,
  • Fejér, 
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • valamint Veszprém vármegyében.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében havazás miatt. Mint írják, 12 óra alatt több mint 5 centiméter friss hó hullhat.

Reggel nyugat felől egy csapadékzóna érkezik és vonul át az ország fölött, a keleti határvidéket várhatóan csak a késő délutáni órákban éri el. A jellemző halmazállapot északnyugaton végig eső lehet, míg keletebbre az enyhülés hatására általában a kezdeti havazást havas eső, majd eső váltja fel. Csupán a keleti, északkeleti határ közelében és a Mátra, Bükk magasabb csúcsain maradhat végig havazás a fő csapadékforma.

Általában 4 centiméteres hóréteg alakulhat ki, azonban a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon (kiemelten Szabolcs, esetleg Hajdú megye keleti részén) 5-10 centiméteres vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik. Az enyhülés hatására (az északkeleti tájak és a magasabb csúcsok kivételével) gyorsan el is olvad a hótakaró.

Fronthatás is lesz 

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pénteken melegfronti hatás várható. A magasban zajló melegedés hatására az érzékenyek körében migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, tompaság, dekoncentráltság is jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *