Németország, bár hosszasan vonakodott attól, hogy tankokat küldjön Ukrajnának, vagy egyáltalán hozzájáruljon, hogy más országok – mint Spanyolország vagy Lengyelország – küldjön saját készleteiből, mert ehhez az eredeti exportőr Németország kormányának envedélye kellett volna, most váratlanul sok tankot ajánlott fel az Oroszország ellen honvédő háborút folytató ukrán hadseregnek.

Németország január végén járult hozzá a Leopard 2-esek exportjához, és maga is felajánlott 14 darab újabb, A6-os szériaszámú páncélost is. A Leopard 2-es sorozat legmodernebb darabjai az A7+ sorozathoz tartoznak, a Magyar Honvédség az A4-es szériából szerzett be eddig 12-őt, és tervez beszerezni összesen 40 darabot.

A német kormány szóvivőjének pénteki bejelentése szerint a korábban felajánlott modern páncélosok mellett most további 88 darab Leopard 1-es harckocsit is szállítanának. A Leopard 1-eseket a hatvanas években állították rendszerbe – a Leopard 2 A4-esek 1979 óta szolgálnak.

A kormányszóvivő bejelentéséről beszámoló Süddeutsche Zeitung megjegyzése szerint a zárolt készletekből kivett Leopard 1-esek némi felújításra szorulnak, mielőtt átadhatnák őket az ukrán hadseregnek. A német kormány illetékesei egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy pontosan hány darabot fognak küldeni ezekből. (Via BBC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *