A Leopard 1-es harckocsikat az 1960-as évektől fejlesztik, különböző altípusait még az 1990-es években is gyártották. A tankokat nem lesz könnyű felszerelni, ugyanis hiány van a belevaló lőszerekből.  

Január 24-én megírtuk, hogy hetekig tartó mérlegelés után Olaf Scholz német kancellár úgy döntött, hogy Németország 14 darab Leopard 2-es típusú harckocsit küld Ukrajnának. Scholz nem sokkal azután jelentette be döntését, hogy kiderült: Washington Abrams harckocsikat szállít az ukránoknak.

Pénteki cikkében írtja a Tagesschau, hogy Németország a Leopard 2-es harckocsikon túl 88 darab Leopard 1-es típusú tankot is küld Ukrajnának. A lap megjegyzi: az 1-esek felszerelése nehéz feladat, ugyanis hiány van a belevaló 105 milliméteres lőszerből. A lap szerint Németország anno 250 darab Leopard 1-es típusú harckocsit adott el Brazíliának, az ország pedig jelentős raktárkészletet halmozott fel a belevaló lőszerekből – most viszont a brazil kormány megtagadta a lőszerek átadását.

Németország január 24-i bejelentését követően két nappal Spanyolország és Kanada is közölte, hogy Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnának, de a spanyolok hozzátették, hogy a náluk lévő állományt először üzemképessé kell tenni.

Akkor megírtuk: Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2-es típusú harckocsival rendelkezik, melyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. A spanyol védelmi miniszter szerint a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2-es harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Szerinte ezzel a kanadai hadsereg komoly segítséget nyújt az ukrán fegyveres erőknek.

Ukrajna az utóbbi két hétben többször is vadászgépeket kért a Nyugattól, de Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz is közölte, hogy nem szállít F16-osokat a megszállt országnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *